Sort by
Sort by

Meer weten over gluten

Sinds een aantal jaren let de belg meer op zijn gezondheid en op zijn voeding. Hij kijkt vaker naar de samenstelling van producten die hij geregeld consumeert en probeert evenwichtig te eten. Enkele jaren geleden stond alles dat “light” was synoniem voor gezond, vandaag de dag zien we een tendens richting een “zonder” dieet: zonder toegvoegde suikers, zonder lactose, zonder gluten, etc.

 

Ongemak tijdens de vertering

 

Ongemak tijdens de vertering is een onderwerp dat geregeld besproken wordt in de media, waar vaak gluten of lactose als schuldige worden aangewezen. De consument besluit hierop om brood, pasta of kaas achterwege te laten uit zijn voeding, soms uit wantrouwen, maar ook vaak uit onwetendheid. Voorzichtigheidshalve grijpen ze daarom naar speciale glutenvrije producten, die vaak meer kosten. Komt daarbij nog dat deze eigenlijk gemaakt zijn voor mensen met een ernstige ziekte, patiënten die lijden aan coeliakie. In werkelijkheid heeft maar een klein percentage van de populatie last van allergieën en voedselintoleranties, desalniettemin lijken deze aandoeningen tegenwoordig “trendy”.

 

Studies

 

 

Studies tonen aan dat glutenintolerantie (coeliakie) voorkomt bij ongveer 1% van de populatie. Bij coeliakiepatiënten leidt de vertering van glutenbevattende voedingsmiddelen tot een afweerreactie van het immuunsysteem. Het immuunsysteem beschouwt gluten als vijandige indringers en gaat in de aanval. Het lichaam valt haar eigen, gezonde cellen aan (dit is ook de reden waarom we spreken over een auto-immuunziekte) en beschadigt zo het darmslijmvlies. Deze beschadiging zorgt voor een verminderde opname van voedingsstoffen en veroorzaakt symptomen zoals winderigheid, buikkrampen en diarree, maar ook gewichtsverlies, vermoeidheid of bloedarmoede (anemie).

 

Symptomen

 

Deze symptomen, die ook verband houden met andere ziekten, zoals prikkelbare darm syndroom, vermoeilijken een snelle diagnose. Bij een vermoeden van glutenintolerantie testen de dokters eerst het bloed van de patiënt op de aanwezigheid van speciale antistoffen. Is deze test positief, dan zorgt een biopsie van de darmslijmhuid voor definitief uitsluitsel. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe en waarom bepaalde mensen coeliakie krijgen. Onderzoekers gaan uit van een genetische aanleg, maar toch krijgen lang niet alle patiënten met een genetische aanleg de ziekte. Ondertussen hebben wetenschappers twee ziektepieken vastgesteld: tijdens de kinderjaren en tussen de leeftijd van 30 en 40 jaar. Er zijn echter ook gevallen bekend waarin de ziekte pas voorbij de 60 voor het eerst optrad.

 

Glutensensitiviteit

 

Er wordt steeds vaker gesproken van een nieuwe ziekte: glutensensitiviteit. Deze aandoening, die nog voor veel controverse zorgt binnen de wetenschappelijke wereld, komt voor bij mensen die geen genetische aanleg hebben voor coeliakie, maar waarbij toch gelijkaardige symptomen optreden, echter zonder dat er een reactie van het immuunsysteem bij betrokken is. Doordat de symptomen zo sterk op elkaar lijken, bestaat er verwarring tussen de twee aandoeningen. Glutensensitiviteit komt vaker voor dan coeliakie, namelijk bij 5-7% van de Belgen.