Sort by
Sort by

Voedselverspilling stoppen

10 dingen die je kunt doen om voedselverspilling te stoppen
Voedselverspilling stoppen

We weten allemaal hoe makkelijk het is om een banaan of brood oud te laten worden, of gewoon de restjes die we zorgvuldig in de koelkast hadden bewaard te laten liggen.

Dus we begrijpen allemaal het probleem op een persoonlijk niveau. Wat lastiger te bepalen is, is hoeveel ons individuele afval optelt bij het geheel.

Ongeveer een derde van het voedsel dat men jaarlijks wereldwijd produceert voor menselijke consumptie – ongeveer 1,3 miljard ton – verdwijnt of wordt verspild.

1/3 van de productie 
voor menselijke consumptie wordt verspild.

In ontwikkelingslanden die verspillen kan het vaak te wijten zijn aan problemen in het productieproces of aan een gebrek aan opslagfaciliteiten.

In rijkere landen zit het probleem aan het einde van de supply chain: het probleem zijn we zelf. We gooien zo'n 30% van al het voedsel dat we kopen weg.

Elk jaar verspillen consumenten in rijke landen bijna evenveel voedsel (222 miljoen ton) als de totale netto voedselproductie in sub-Sahara Afrika (230 miljoen ton).

De kosten zijn onthutsend. Het verspilde water om de gewassen te laten groeien, de meststoffen en brandstoffen die worden gebruikt bij productie en transport en de broeikasgassen die vrijkomen wanneer voedsel rot in de stortplaats.

Hier zijn tien manieren om het probleem aan te pakken.

 

1. Plan je boodschappen

 

Het klinkt simpel (en dat is het ook), maar dit is één van de meest belangrijke dingen die kunt doen. Wanneer je boodschappen doet, koop dan niet te veel.

 

Plan je wekelijkse maaltijden en maak een gedetailleerde boodschappenlijst met de ingrediënten die je nodig hebt. En houd je aan dat lijstje.

 

2. Weet wat je in je vriezer hebt

 

Of het nou voor het bewaren van ingrediënten of restjes is, de vriezer kan je helpen voedselverspilling te voorkomen. Vries overtollig fruit en seizoensgroenten in, evenals brood en ander voedsel waar je langzaam doorheen komt.

Bereid en kook bederfelijke producten en vries ze in voor later gebruik.

 

3. Leer het verschil tussen uiterste verkoopdatum, houdbaarheidsdatum en gebruiksdatum.

 

We hebben een verspilling aangeleerd door de uiterste verkoopdatum te behandelen als de datum waarop je het voedselproduct weggooit (indien je het nog niet had opgegeten). Zelfs ‘tenminste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ zijn geen wetten van Meden en Perzen.

 

De United States Department van Landbouw Voedselveiligheid en Inspectiedienst zeggen, met uitzondering van zuigelingenvoeding, dat als iets over datum is een product nog steeds veilig en gezond zou moeten zijn, als er nauwkeurig mee om is gegaan, tot het bederf ervan overduidelijk is. Ze zeggen: ‘Bedorven voedsel ontwikkelt een vieze geur, smaak of textuur als gevolg van natuurlijk voorkomende bederfbacteriën. Als voedsel zulke kenmerken vertoont, dan moet je het niet meer eten’. Lees meer over hoe je veilig kunt eten.

 

4. Bewaar voedsel op de juiste plek

 

Voedsel op de juiste temperatuur bewaren, kan de levensduur ervan enorm verlengen. Heart.org vertelt exact waar je je fruit en groente moet bewaren, zodat ze langer goed blijven.

Als je eenmaal hebt uitgevogeld welk voedsel in de vriezer moet, weet dan ook welke plek in de vriezer het beste is. Nogmaals, dit helpt bij het verlengen van de houdbaarheid van je verse voedsel.

 

5. Kook meer dan één maaltijd per keer

 

Het maken van meerdere maaltijden in één keer bespaart energie, water en tijd.

 

Het hebben van bereide maaltijden in je vriezer verkleint ook enorm de verleiding om iets af te halen of andere ongeplande voedselaankopen te doen.

 

6. Portiecontrole

 

Ook al klinkt het heel saai, het is desondanks heel belangrijk. Door controle te houden over de hoeveelheid eten op je bord, beperk je niet alleen het aantal calorieën die je binnenkrijgt, maar beperk je ook de hoeveelheid voedsel dat in de vuilnisbak verdwijnt.

Begin met een kleine portie en neem eventueel een tweede portie als je dat wilt.

 

7. Weet wat je hebt

 

Houd in de gaten wat je in je koelkast hebt. Zoveel goedbedoelde bakjes met restjes liggen ergens achterin, die je pas weer ontdekt als ze ver over datum zijn.

 

 

Een opgeruimde koelkast betekent dat je kunt zien wat je zo snel mogelijk moet opeten en welke ingrediënten je wel of niet nog hoeft te halen. En zorg ervoor dat je nieuwe voedselvoorraden achterin legt, zodat je eerst de wat oudere dingen opeet.

8. Doneer aan de Voedselbank

Als je nog steeds te veel hebt, overweeg dan wat voedsel te doneren aan iemand die het nodig heeft. Dat kan een buurman zijn, een familielid of de Voedselbank. Voedzaam, veilig en onaangeroerd voedsel kan mensen die het nodig hebben enorm helpen.

 

9. Maak compost van je restjes

 

In plaats van voedsel in de vuilnisbak weggooien, kun je er ook compost van maken. Op deze manier verandert het in een voedingsrijke meststof, in plaats van dat het wegrot op de stortplaats.

Maar composteren zou pas een laatste optie moeten zijn.

 

De Amerikaanse Milieudienst heeft een hiërarchie voor voedselherstel over hoe we ons eten gebruiken: eerst moet iedereen zijn/haar hoeveelheid afval verminderen, vervolgens voedsel doneren, proberen dieren te voeren, het afval gebruiken voor industriële energie en dan als laatste er compost van maken.

 

10. Houd bij wat je weggooit

 

Als hulpmiddel om je voedselverspilling te verminderen, houd je een logboek bij van wat je wekelijks weggooit. Je zult versteld staan hoeveel al die beetjes bij elkaar zijn en je kunt dan ook patronen ontdekken van te veel kopen.

Uiteindelijk bespaar je geld en help je mee te strijden tegen voedselverspilling.