Sort by
Sort by

Gebottled water of kraantjeswater. Wat moet je kiezen?

Hierna volgd het standpunt van Nestlé over dit onderwerp.

Gebotteld water en kraantjeswater zijn complementair

Voor Nestlé vormt gebotteld water geen concurrentie voor kraantjeswater als een belangrijke bron van drinkwater voor de bevolking. Water – zowel gebotteld als kraantjeswater – zou moeten worden aanbevolen als eerste keuze voor dagelijkse vochtinname aangezien het geen calorieën aan het lichaam toevoegt. Daarom menen we dat gebotteld water en kraantjeswater complementair zijn zodat mensen kunnen kiezen om een gezonder leven te leiden. Nestlé moedigt de consumptie van water aan en mensen kunnen zowel kraantjes- als gebotteld water drinken, afhankelijk van de situatie en de gelegenheid.

Keuzes, smaken en consumentenvoorkeuren

Met gebotteld water kunnen mensen kiezen welk water ze drinken. Elk merk van gebotteld water onderscheidt zich door zijn intrinsieke kenmerken, en biedt de consumenten de keuze tussen verschillende herkomsten, processen, minerale samenstellingen, smaken en in sommige gevallen gezondheidsvoordelen.

Gebruiksvriendelijk en gezond gebotteld water.

Gebotteld water biedt met name een gemakkelijke en draagbare manier om op elk ogenblik van de dag en ook onderweg toegang te hebben tot drinkwater van goede kwaliteit. Derhalve biedt gebotteld water een gezonde optie voor vochtinname, als alternatief voor gesuikerde dranken.

Gemak en gezondheid van gebotteld water

Er wordt aanbevolen om 1,5 l water per dag te drinken. In België drinkt echter slechts 27 % van de Belgen (3-64 jaar) voldoende water of niet-gesuikerde dranken (light frisdranken, koffie of thee). Meer dan 90 % van de kinderen en tieners (6-17 jaar) leven de minimale aanbevelingen op het vlak van waterconsumptie echter niet na.

Kwaliteit van natuurlijk mineraalwater, bronwater en kraantjeswater

In België zijn er verschillende soorten water. Natuurlijk mineraalwater en bronwater mogen geen chemische of antimicrobiële behandelingen ondergaan.

Natuurlijk mineraalwater:

natuurlijk mineraalwater is van ondergrondse herkomst, beschermd tegen elke menselijke vervuiling en wordt gebotteld waar het naar boven komt. Het is microbiologisch gezond en wordt bovenal gekenmerkt door de oorspronkelijke zuiverheid en de unieke samenstelling aan minerale zouten, die stabiel is op lange termijn. Het is afkomstig uit een enkele en unieke bron, en is feitelijk het enige water dat kan bogen op heilzame eigenschappen die worden erkend door de Academie voor Geneeskunde. Het heeft ook een unieke smaak, afhankelijk van zijn herkomst.

Bv. Valvert waarvan de bron in België ligt, in Etalle

Bronwater is van ondergrondse herkomst, drinkbaar in natuurlijke staat en gebotteld aan de bron. In tegenstelling tot natuurlijk mineraalwater hoeft bronwater geen stabiele samenstelling te hebbenaangezien het afkomstig kan zijn van verschillende bronnen die worden gebotteld onder eenzelfde merknaam. Het heeft ook een unieke smaak, afhankelijk van de herkomst.

Bv. Nestlé Pure Life (Acacias-bron, Etalle in België)

Voor kraantjeswater bij de consument aankomt, moet het bepaalde behandelingen ondergaan om het drinkbaar te maken. In België zijn de parameters om bronwater en kraantjeswater te controleren dezelfde, net als de frequentie van de controles.

Tot slot moet gebotteld water, als verpakt voedingsproduct, voldoen aan specifeke productregelgeving en wetgeving inzake verpakkingen, voedselveiligheid en hygiëne. Nestlé Waters waarborgt een constante kwaliteit en een lekkere smaak van zijn gebotteld water door kwaliteitsparameters te monitoren van de bron tot de consument.

Gebotteld water is anders dan kraantjeswater. Het eerste is een verpakte drank terwijl het twee een openbare dienst is. Het is daarom niet realistisch om de prijzen van gebotteld water en kraantjeswater te vergelijken.

De prijs van gebotteld water omvat dezelfde investeringen en kosten als voor andere verpakte dranken: waterlicenties en -vergunningen, verpakkingsmaterialen, productie, analyses en controles, transport, communicatie en bijdragen aan recyclageprogramma’s.

Milieu – Plastics

Onze visie is dat geen enkele van onze verpakkingen, met inbegrip van plastics, mogen eindigen op het stort of als afval. In 2018 hebben we ons engagement aangekondigd om tegen 2025 100% van onze verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar te maken. In januari 2019 hebben we onze ruimere visie voor een afvalvrije toekomst uiteengezet, en een reeks specifieke acties aangekondigd om ons engagement na te komen. Hoewel we blijven streven naar recyclageopties waar dat haalbaar is, weten we dat 100% recycleerbaarheid niet voldoende is om het probleem van het kunststofafval met succes aan te pakken. We moeten de grenzen verleggen en meer doen. We zijn vastberaden om alle opties te bekijken om deze complexe uitdaging aan te gaan en meerdere oplossingen in te voeren die nu een impact kunnen hebben.

Onze flessen zijn gemaakt van PET-kunststof, die volledig recycleerbaar is. Een op de twee geproduceerde flessen worden echter wereldwijd niet gerecycleerd, hoewel we in België 87% van onze PET-flessen recycleren. Er rest nog een grote uitdaging om het volledige potentieel te benutten van PET als herbruikbare bron. Nestlé Waters verwerkt gerecycleerde PET (r-PET) in zijn flessen waar en wanneer dat haalbaar is en zal het r-PET-gehalte in zijn flessen blijven verhogen tot 35% wereldwijd (en 50% in België) tegen 2025.

Tot slot heeft gebotteld water een betere milieuprestatie dan andere soorten verpakte dranken. Nestlé Waters heeft minder dan 2,5 liter water nodig om één liter product te produceren. Volgens de informatie op waterfootprint.com vergt de productie van 1 liter bier ongeveer 300 liter water.

Bovendien, bij natuurrampen of wanneer de waterbronnen en distributiesystemen tijdelijk onbeschikbaar worden, kan gebotteld water een belangrijke rol spelen om kwalitatief water te bieden aan consumenten.