Een duik in innovatie met het Delhaize-team
Delhaize en Nestlé delen dezelfde ambitie: duurzame voeding aanbieden die beantwoordt aan de steeds veranderende behoeften van de consumenten. Om de samenwerking rond een aantal belangrijke thema's te versnellen, nodigden we een duo duurzaamheids- en inkoopmanagers van Delhaize uit voor een exclusief bezoek aan ons Research & Development Center in Lausanne, Zwitserland.

Met wereldwijd 4.100 R&D-medewerkers, 23 onderzoekscentra en een jaarlijkse investering van meer dan CHF 1,7 miljard beschikt Nestlé over het meest geavanceerde wetenschappelijke en innovatienetwerk in de voedingsindustrie. In Zwitserland heeft ons bedrijf meerdere onderzoekscentra en een incubator (R+D Accelerator). In Lausanne werden Tessa Deryck, Waste & Packaging Reduction Manager, en Guillaume Bergiers, Head of Category Management Sweet Grocery, eind 2024 verwelkomd om niet alleen de nieuwste ontdekkingen te bekijken, maar ook onze onderzoekers in actie te zien.
Klimaatuitdagingen en landbouwwetenschappen
De dag begon met een presentatie over onze verbintenissen om regeneratieve voedselsystemen op grote schaal te bevorderen. Daarna volgden verschillende concrete plannen en resultaten over onze manier om onze doelen te bereiken, evenals concrete voorbeelden van samenwerking met onze klanten op verschillende Europese markten. Onze bezoekers kregen zo een transparante kijk op de belangrijkste onderzoeksgebieden van onze afdeling Landbouwwetenschappen.
Hoe werken we aan het verminderen van de methaanuitstoot van onze melkveebedrijven (lees hier het artikel over dit onderwerp)? Hoe ondersteunen we koffieplanten om zich aan te passen aan klimaatverandering? De presentaties van Nestlé-experts boden de gelegenheid voor gepassioneerde discussies tussen klanten en onderzoekers over de kansen, moeilijkheden en diverse ervaringen.
Nieuwe composteerbare, recycleerbare en herbruikbare verpakkingen
Het Nestlé Institute of Packaging Science, dat in 2019 werd ingehuldigd, werkt sinds de oprichting aan tientallen ontwerpoplossingen, modellen en materialen voor verpakkingen. Onze twee bezoekers konden een van de nieuwste innovaties ontdekken die door onze onderzoekers zijn ontwikkeld: 100% papieren verpakkingen die voedsel perfect bewaren, en dus de voedselveiligheid waarborgen, en in de papierstroom kunnen worden gerecycleerd. Ze ontdekten ook het statiegeldsysteem met herbruikbare Nesquik-blikken van aluminium, getest in een aantal winkels in Duitsland, dat met name inspiratie zou kunnen bieden voor de Reusable Packaging Coalition. Tot slot konden ze verse koffie proeven uit de Nescafé Dolce Gusto Neo-machine die in 2025 op de Belgische markt zal verschijnen. Nieuw: het gebruik van composteerbare coffeepads en recycleerbare zakjes melk op basis van papier. Al deze oplossingen wekten veel enthousiasme en gaven aanleiding tot veel vragen.

Dit bezoek was erg verrijkend, niet alleen voor het delen van best practices op het gebied van duurzaamheid, maar ook voor het gezamenlijk identificeren van innovatieve projecten waarbij een samenwerking mogelijk is. De vele innovaties in de R&D Accelerator zijn bijzonder inspirerend. Op korte termijn zouden er al twee productlijnen, Yfood en Vital Proteins, gelanceerd kunnen worden in het kader van ons JBP-partnerschap.

De wonderen van het microbioom
De gezondheid is een belangrijke waarde voor Nestlé, zowel die van mensen als die van dieren. Dat zit in het DNA van ons merk: Was Henri Nestlé, onze oprichter, geen apotheker? Vandaar een fascinerende presentatie over het werk van Nestlé op het gebied van probiotica in zuigelingenvoeding, in consumentenvoeding in het algemeen en ook in dierenvoeding met een reeks supplementen die verkocht worden in de Verenigde Staten.
In het hart van de reactor
Een ander belangrijk moment van het bezoek was de presentatie van de allernieuwste ontwikkelingen op de banken van onze R+D Accelerator, een unieke incubator waar start-ups van over de hele wereld en onze medewerkers hun ideeën presenteren. Twee projecten stonden hierbij centraal: een proef met vitaminedrankjes voor 40-plussers in het Verenigd Koninkrijk en een test van Ready to Drink Nespresso met honing afkomstig van regeneratieve landbouwbedrijven in de VS. Zeer inspirerend!
Wat echt indruk op me heeft gemaakt tijdens dit bezoek is de ongelooflijke dynamiek van de R+D Accelerator van Nestlé. Deze speciale ruimte, met toegewijde teams en een gestructureerd proces, is een echte broedplaats voor ideeën waar de meest veelbelovende concepten tot leven komen dankzij concrete tests. Een dergelijke aanpak stimuleert continue innovatie in een indrukwekkend tempo. Heel inspirerend.
Voedsel voor de geest ... en voor het lichaam
Na deze twee dagen van verrijkende bezoeken keerden onze gasten huiswaarts met stimulerende ideeën, maar ook met een onvergetelijke smaakherinnering dankzij een gastronomisch diner, bereid door onze R&D-koks met de nieuwste Nestlé-innovaties.
Naast deze culinaire ervaring en inspirerende ontdekkingen was dit bezoek ook een gelegenheid voor Nestlé en zijn klanten om hun samenwerking in een bredere context te bespreken. Een geweldige kans die heeft bijgedragen aan een beter begrip van de uitdagingen waarmee iedereen wordt geconfronteerd, terwijl ze de wens heeft versterkt om de krachten te bundelen en samen de toekomst vorm te geven.