Sort by
Sort by

In België hechten we veel belang aan het sorteren en recycleren van afval. We gebruiken vuilniszakken in verschillende kleuren - geel, blauw, groen, wit en oranje - om ons afval efficiënt te sorteren. De Belgen zijn trots op hun reputatie als kampioenen in het sorteren en recycleren van huishoudelijk afval.

De blauwe zak is al meer dan 25 jaar een essentieel onderdeel van Belgische keukens en garages. Hij maakt het gemakkelijk om de meeste alledaagse plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons te sorteren voor recyclage.

Samenwerken om afval te verminderen

Na vele jaren onderzoek, ontwikkeling en overleg wordt in januari 2023 eindelijk een gemeenschappelijk en homogeen systeem ingevoerd voor het inzamelen, sorteren en recycleren van alle plastic en metalen koffie- en andere drankcapsules in het land.

Deze nieuwe recyclageoplossing is het resultaat van de samenwerking tussen Nespresso en Fost Plus (de organisatie die verantwoordelijk is voor de recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België), waar JDE Peet's (voor L'Or en Douwe Egberts) en Nestlé (voor Starbucks by Nespresso, Nescafé Farmers Origins et Nescafé Dolce Gusto) zich vervolgens bij hebben aangesloten. Delhaize neemt sinds 2024 deel aan dit initiatief.

Het vertegenwoordigt een echte investering van de belangrijkste producenten van capsules, die de recyclage financieren van alle aluminium en plastic capsules. Deze laatste bevatten ook waardevolle materialen die een tweede leven verdienen op de Belgische markt. Alle producenten en distributeurs van drankcapsules in het land worden ook uitgenodigd om bij te dragen aan dit partnerschap.

Dit initiatief is een concrete uiting van onze ambitie om ervoor te zorgen dat onze verpakkingen, met inbegrip van plastic, niet op de vuilnisbelt belanden of afval worden, door recyclage, hergebruik of terugwinning ervan te bevorderen.