1866-1905

1866-1905: De beginjaren

Onze geschiedenis begint in 1866, toen de Anglo-Swiss Condensed Milk Company zijn eerste fabriek voor gecondenseerde melk in Europa opende. In 1867 ontwikkelt Henri Nestlé een baanbrekend product voor babyvoeding. In 1905 fusioneert zijn bedrijf met Anglo-Swiss en ziet de Nestlé Groep zoals we die vandaag kennen het daglicht. In die periode werden steden steeds groter en zorgde de introductie van treinen en stoomboten voor lagere grondstofkosten, wat de internationale handel in consumentengoederen ten goede kwam.

1866

 

 

De Amerikaanse broers Charles en George Page richten de Anglo-Swiss Condensed Milk Company op. Zij gebruiken rijke en kwaliteitsvolle Zwitserse melk en passen de in hun thuisland opgedane kennis toe om Europa’s eerste productiefaciliteit voor gecondenseerde melk te openen in Cham, Zwitserland. Ze leveren hun product aan industriële steden in Europa onder het merk Milkmaid, dat als veilig en gezond alternatief voor verse melk op de markt wordt gebracht.

1867

 

De oprichter van Nestlé, de in Duitsland geboren apotheker Henri Nestlé, lanceert zijn melkmeel (“farine lactée”) in Vevey, Zwitserland. Het melkmeel is een combinatie van koemelk, tarwemelk en suiker, en wordt door Nestlé ontwikkeld voor zuigelingen die geen borstvoeding konden krijgen van hun moeder om de hoge kindersterfte tegen te gaan. Rond deze tijd begint hij ook het ondertussen iconische “nest”-logo te gebruiken.

1875

 

Henri Nestlé verkoopt zijn bedrijf en fabriek in Vevey aan drie lokale zakenmensen. Zij nemen scheikundigen en gekwalificeerde werklui in dienst om de productie en verkoop te helpen uitbreiden.

1878

 

 

Er ontstaat een hevige concurrentiestrijd tussen Nestlé en Anglo-Swiss wanneer beide bedrijven beginnen met de verkoop van concurrerende versies van elkaars producten: gecondenseerde melk en kindermeel. Beide bedrijven breiden hun verkoop en productie uit naar het buitenland.

1882-1902

 

 

In 1882 breidt Anglo-Swiss uit naar de Verenigde Staten, maar het overlijden van George Page gooit roet in het eten. In 1902 verkoopt het bedrijf zijn Amerikaanse activiteiten, wat de weg effent voor een uiteindelijke fusie met Nestlé.

1904

Nestlé begint voor het eerst met de verkoop van chocolade wanneer het de exportactiviteiten van Peter & Kohler overneemt. Henri Nestlé speelt zelf een belangrijke rol in de ontwikkeling van melkchocolade vanaf 1875, wanneer hij gecondenseerde melk levert aan Daniel Peter, zijn buurman uit Vevey, die de melk gebruikt voor de ontwikkeling van het eerste commerciële chocoladeproduct in de jaren 1880.