De Nestlé Waters fabriek van Etalle viert zijn 25e verjaardag

To Press Releases listBrussel,okt 10, 2016

De Belgische fabriek van Nestlé Waters werd gebouwd op een terrein dat ze huurt van de gemeente Etalle met een erfpachtcontract voor 50 jaar. Sinds de Romeinse tijd zijn de bronnen in de bossen van Etalle befaamd om hun water. Hier bevindt zich namelijk de bron Valvert in een beschermd bosgebied van meerdere hectaren. De fabriek is een belangrijke speler in het lokale leven, biedt werk aan in de streek, beschermt het milieu en verschaft aanzienlijke huurinkomsten aan de gemeente.

 

De Nestlé Waters fabriek van Etalle produceert vandaag 132 miljoen flessen water per jaar uit bronnen gelegen in de gemeente Etalle, gebotteld onder de bekende merken Nestlé Pure Life en Valvert.

In het hart van het bos van Etalle, in Gaume, ontspringt het natuurlijke mineraalwater Valvert. De locatie, een bosmassief van 3500 ha, bestaat voor 90% uit loofbomen. Het lichtjes gemineraliseerde Valvert, dat goed bekend is bij de Belgen en de Luxemburgers, wordt voortdurend op natuurlijke wijze gefilterd door poreuze zandsteen- en zandlagen en welt een tiental jaren later weer op. Het wordt uitsluitend verkocht in de Benelux.

85% van de productie van Nestlé Waters in Etalle wordt echter verkocht onder het merk Nestlé Pure Life. Dit bronwater, dat ook wordt afgenomen in Etalle, is geschikt voor het hele gezin, zelfs voor baby's, want het is vrij weinig gemineraliseerd.

Om een duurzaam beheer van onze natuurlijke hulpbronnen te verzekeren, bevorderen we een milieuvriendelijke activiteit. We beschermen stroomopwaarts van het bottelen onze watervoorraden en de omliggende gebieden om een product te garanderen dat zijn oorspronkelijke zuiverheid, smaak en specificiteit behoudt.

De waterafnamen voor onze bottelactiviteit zijn overigens volledig compatibel met de beschikbaarheid van de natuurlijke hulpbron in dit gebied. Het gebruik van PET (polyethyleentereftalaat) maakt het bovendien mogelijk onze flessen voor 100% te recycleren.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan het gebruik van water in het productieproces om alle verspilling te voorkomen en aan het maximaal sorteren en recycleren van alle gebruikte materialen. De fabriek van Etalle is bovendien voorzien van een neutralisatiestation voor afvalwater.

In haar streven naar voortdurende verbetering van haar milieuprestaties is de fabriek van Etalle een “nulafval”-fabriek, dat wil zeggen dat 100% van het productieafval wordt hergebruikt door middel van recycling of energieterugwinning.

Tussen 2010 en 2015 heeft de fabriek ook haar koolstofvoetafdruk rechtstreeks of onrechtstreeks met 29% verkleind, de hoeveelheid extra water die nodig is voor het bottelen van 1000 liter water met 50% verminderd en de hoeveelheid gebruikte energie met 18% verlaagd.

In 1992 was Valvert het eerste merk van plat water van Nestlé dat een PET-fles aanbood. Het duurzame, 100% recycleerbare, flexibele en bestendige PET verlaagt het gewicht van de flessen en daarmee ook de CO2-uitstoot tijdens het transport.

In het kader van de Creating Shared Value-aanpak (link) van Nestlé organiseert de fabriek van Etalle ook elk jaar de WET AQUADEMIE DAG (Water Education for Teachers) waarop scholen uit de streek deelnemen aan ludieke en educatieve bewustmakingsworkshops rond hydratatie, sorteren, milieubescherming en waterverspilling in het dagelijks leven. Meer dan 200 leerlingen uit het basisonderwijs namen deel aan de workshops in 2016. Een andere manier om te tonen hoezeer de fabriek en haar personeel integraal deel uitmaken van de lokale gemeenschap en deelnemen aan de ontwikkeling ervan.