Terug naar onze verhalen en acties
READING TIME: 2 MINUTE(S)
We willen allemaal genieten van eten dat geweldug smaakt.

Vraag een Amerikaan wat zijn/haar favoriete eten is, en de kans is dat hij/zij iets lekkers opnoemt ... dat niet per se heel gezond is. Pizza is bijvoorbeeld één van de favoriete etenswaren van Amerikanen. Volgens sommige studies eten Amerikanen drie miljard pizza's per jaar. Dat is 350 pizzapunten per seconde!

Maar kan pizza gezonder worden? En zo ja, hoe?

Vele pizzeria's proberen het zeker, maar sleutelen aan de ingrediënten van een algemene favoriet is een risicovol spelletje. En niet gewoon omdat je de smaak waar vele mensen dol op zijn in gevaar brengt. Alle voedsel en voedselingrediënten volgen strikte regels, maar er zijn ook bepaalde etenswaren die identiteitsstandaarden moeten volgen.

Identiteitsstandaarden zijn in wezen recepten van het Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) of US Department of Agriculture (USDA) voor een groot assortiment aan voedingsmiddelen. Deze standaarden werden in de jaren 1930 gecreëerd als een manier om mensen te verzekeren dat het eten dat ze kochten echt was wat het zei dat het was. Onthoud, dit was een tijd van tientallen jaren voor de regels voor ingrediëntenetikettering en voedingsinformatie zoals we dat vandaag de dag kennen.

 

Maar goed, terug naar de pizza. Zoals we allemaal weten zijn de meeste pizza’s bedekt met kaas. En pizza is dus voedsel dat moet voldoen aan een identiteitsstandaard. Verschillende soorten kaas hebben verschillende standaarden. Om je product te labelen als een dit-soort-kaas-bevattend, moet je ervoor zorgen dat het voldoet aan de parameters van de standaard die is vastgesteld.

Pizza kan gezonder worden gemaakt. Maar het behouden van integriteit is ook essentieel.

Waarom bemoeilijkt dit het probleem om een pizza gezonder te maken? Nou, het reduceren van zout en vet in pizza in het algemeen betekent reduceren van die elementen in elke pizza-ingrediënt. Om vet te reduceren zou je kunnen kijken naar de kaastopping en vervolgens besluiten dat je het vet daarvan vermindert. Als dat is wat je besluit, dan moet je er zeker van zijn dat je niet te ver gaat.

Vet is een natuurlijk bestanddeel van melk en dus van kaas. Het verwijderen van teveel vet uit kaas betekent dat het voedsel niet langer voldoet aan de identiteitsstandaarden. Want die vereisen vaak een minimum hoeveelheid aan melkvet. Dus dan zou je kaaspizza plotseling een gewijzigde ingrediëntenlijst nodig hebben die iets zegt in de zin van 'melkproduct met laag vetgehalte' – en dat klinkt niet zo lekker als gewoonweg ‘kaas’, nietwaar?

 

Als je al het vet wat je kunt uit de kaas verwijderd, dan moet je elders op de pizza kijken om voedingsverbeteringen te maken. Misschien in een vleestopping, in de pizzasaus, of in het deeg. Hoe dan ook, je kunt alleen zo ver gaan zonder afbreuk te doen aan het wezenlijke karakter van het eten.

Bekende merken zoals DiGiorno, TombStone, Jack’s, en California Pizza Kitchen werken toe naar het verwijderen van kunstmatige smaken en het verminderen van natrium. Er zijn veel vernieuwers achter de schermen die de beste manieren uitzoeken om reducties te doen, zonder inbreuk te maken op standaarden of van grote invloed op de smaak.

Wat is pizza zonder echte kaas?


Voedselbedrijven zoals Nestlé ondersteunen de recente Amerikaanse FDA-richtlijnen omtrent de reductiedoelstellingen van natrium - en deze doelen zijn ambitieus. In de loop van tien jaar moeten voedselwetenschappers gezonde oplossingen vinden om het zoutgehalte van voedsel te verminderen zonder de smaak te beschadigen. Zoals je vast begrijpt, is het voor ons allemaal een spannende uitdaging!

Dit is de uitdaging van voedselhervorming. Echte veranderingen maken voor de verbetering van de gezondheid, met behoud van de voedselintegriteit en lekkere smaak.

Want hoe graag we ook willen dat pizza gezonder voor ons is, willen we ook niet allemaal dat onze kaas eigenlijk gewoon… kaas is?