Sort by
Sort by

Was je handen

Hoe een eenvoudige bron helpt een sterke en gezonde gemeenschap op te bouwen
Was je handen
Schoon water is een van de weinige dingen in het leven die altijd aan de verwachtingen voldoet.

Het is moeilijk het belang ervan te overschatten. Echt moeilijk. Dat is waarschijnlijk zelfs onmogelijk. Schoon water verandert bijna alles.

 

De voordelen plukken

 

Laten we met de voor de hand liggende zaken beginnen. Schoon water en hygiëne betekent dat men blootstelling aan tal van ziektes kan vermijden. Elk jaar sterven miljoenen mensen aan ziektes die veroorzaakt worden door onvoldoende watertoevoer en hygiëne. Naast longontsteking is diarree de voornaamste doodsoorzaak bij kinderen jonger dan vijf.

Meisjes moeten niet langer wandelen om water te gaan halen en hebben nu meer tijd om naar school te gaan

Slechte hygiëne en onveilig water veroorzaken bijna 20% van de sterfgevallen op het werk (pdf, 450Kb). Het kost ongeveer CHF 260 miljard aan verloren productiviteit elk jaar.

Maar de voordelen van een bron van schoon water in een gemeenschap gaan nog veel verder. Wanneer vrouwen en meisjes niet langer kilometers moeten wandelen om elke dag water te gaan halen, hebben ze meer tijd om te leren. De geletterdheid neemt toe. Wanneer scholen goede toiletten voorzien, brengen meisjes meer tijd door op school en minder tijd thuis.

De VN schat dat elke Zwitserse frank die geïnvesteerd wordt in water en hygiëne leidt tot CHF 4 aan economische opbrengsten. Daarom is het investeren hierin zo'n doeltreffende manier om sterkere en weerbare gemeenschappen op te bouwen.

 

Gemeenschappen met elkaar verbinden

 

In Ivoorkust in West-Afrika heeft 63% van de bevolking geen toegang tot voldoende hygiëne. Mensen moeten er vaak kilometers lopen om water te halen dat vaak niet veilig is om te drinken, en gebruiken onhygiënische gedeelde toiletten in open lucht.

`De International Federation of the Red Cross (het Rode Kruis) werkt in Ivoorkust om schoon water en hygiëne te voorzien.

Dankzij veilige faciliteiten leren de kinderen hoe ze hun handen moeten wassen

Als vaste bedrijfspartner van het Rode Kruis heeft Nestlé de voorbije 10 jaar geholpen om schoon water en hygiëne te voorzien voor bijna 110.000 mensen in de cacaokwekende gemeenschappen van Ivoorkust.

In het totaal werden 181 waterpompen en 93 toiletblokken gebouwd of gerenoveerd, evenals 7.000 gezinslatrines.

Ook informatie was een essentieel onderdeel. Meer dan 200 gemeenschapscomités voor water en hygiëne en 93 hygiëneclubs in scholen werden sinds 2007 opgericht.

Hun leden promoten hygiëne in hun gebieden. Ze leren mensen hoe ze water veilig kunnen bewaren, hoe ze veilig faciliteiten kunnen bouwen en ze leren kinderen hoe ze hun handen moeten wassen. Soms hebben de eenvoudigste maatregelen het meest effect.

 

"Onze kleinkinderen zullen niet lijden..."

Adjoua is een 55 jaar oude weduwe uit het dorp Ndri Koffikro in het zuiden van Ivoorkust. Ze vertelt dat al sinds haar jeugd haar gemeenschap op zoek ging naar toegang tot veilig drinkwater. De bewoners gebruikten meestal water uit vijvers en een rivier in een woud twee kilometer verder op.

110 000 personen
in Ivoorkust krijgen nu meer toegang tot water en hygiëne.

Voor het Rode Kruis een waterpunt bouwde voor het dorp, werd een deugdelijk beheerssysteem opgestart met de leden van de gemeenschap. Een beheerscomité dat uit zes vrouwen en twee mannen uit het dorp bestaat, bewaakt de bediening en het onderhoud van het waterpunt en behandelt de rekeningen in verband met de inkomsten van de verkoop van het water.

Zo kan de investering in het waterpunt nog generaties lang verderleven.

"Nu zullen ik en de leden van mijn gemeenschap meer tijd en energie hebben om voor onze familie en onze landbouwactiviteiten te zorgen", zegt Adjoua. "Onze kleinkinderen zullen niet moeten lijden zoals wij."

Veilig water en een betere hygiëne beperken de last van een slechte gezondheid op de gezinnen en geven vrouwen meer tijd om zelf voor een inkomen te zorgen. Nu mensen niet langer in openlucht hun behoefte doen, is het veiliger (vooral 's nachts), is het land schoner en de gewassen gezonder.

 

Zinvolle vooruitgang

 

Zo'n 768 miljoen mensen hebben nog steeds geen toegang tot een betere bron van drinkwater, 40% van hen leeft in Sub-Sahara Afrika. Er is nog veel werk. Toch is er al vooruitgang geboekt.

Programma over basiskennis van hygiëne

Nu het programma met succes werd opgestart en draait in Ivoorkust, is de volgende fase van het project begonnen in Ghana waar nu waterputten worden gebouwd. Meer dan 76.000 mensen in cacaoproducerende gemeenschappen waarmee Nestlé samenwerkt krijgen tegen het einde van 2017 meer toegang tot water en hygiëne.

In Ethiopië loopt een gelijkaardig project om de toegang te verbeteren tot schoon water in koffieproducerende gemeenschappen en de mensen die dicht bij de fabrieken van Nestlé leven.

Door hen de basiskennis van hygiëne bij te brengen samen met het schoon water zorgt het programma van het Rode Kruis ervoor dat de gezondheidsvoordelen van zijn werk blijven voortbestaan.