Sort results by
Sort results by

Duurzame mobiliteit - wat als we onze gewoontes veranderen?​

Duurzame mobiliteit - wat als we onze gewoontes veranderen?

Wat als we onze dagelijkse gewoontes eens veranderen?

 

Thomas met de fiets naar het werk

Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit, lanceerden we een uitdaging bij onze medewerkers. Ze kregen de kans om een maand lang alternatieven voor de auto uit te proberen om zo het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Meer dan 40 enthousiastelingen gingen de uitdaging aan. Zo ervaarden Nelly, Géraldine, Pierre, Ariane en Kevin dat ze tijdens hun pendeltraject met het openbaar vervoer hun tijd nuttig konden gebruiken. Thomas, die twee keer per week met de fiets naar het werk kwam, genoot er dan weer van om al wat te sporten voor hij op het werk aankwan.

Het uiteindelijke doel van deze challenge: bomen planten in de tuin van onze zetel in Anderlecht en onze pendelgewoontes omzetten naar duurzame oplossingen !

Het resultaat: 11.238 km bespaard met de auto en vijf nieuwe bomen!

Duurzame mobiliteit, een uitdaging voor elk van ons.

Elk jaar organiseren alle landen van de Europese Unie een ‘Week van de Mobiliteit’. In september 2018 beslisten Nestlé België en Luxemburg om deze week te verlengen tot een maand door een heuse ‘Mobility Challenge’ uit te rollen.

De werknemers kregen de uitdaging om gedurende een maand hun auto minstens 10 keer in te ruilen voor het openbaar vervoer, de fiets of om zelfs te voet naar het werk te gaan. Een waar genoegen voor sommigen, een hele uitdaging voor zij die verknocht waren aan hun auto…

Om de deelnemers te stimuleren om de auto op te geven, voorzagen we gratis tickets voor de MIVB, De Lijn, TEC, NMBS en Villo-fietspassen. Op die manier proberen we al onze medewerkers bewust te maken van en na te denken over duurzame mobiliteit… met als kers op de taart: een mooie beloning.

2000 km bespaard
1 boom geplant !

Voor elke 2000 km die onze medewerkers besparen met de auto, planten wij een boom in de tuin van onze Brusselse kantoren. Op die manier kunnen we de vruchten van hun engagement zeer concreet zien groeien.

Engagement op het hoogste niveau: De CEO van Nestlé haalt zijn stalen ros van stal !

Dit engagement is niet voor iedereen een nieuwigheid. Een twintigtal aanhangers van alternatieve vervoersmiddelen stelden zich vrijwillig kandidaat om hun collega’s aan te moedigen om van dit initiatief een succesverhaal te maken.

      
        Onze CEO Michel Mersch geeft het goede voorbeeld

 

Onder hen ook onze CEO Michel Mersch, een fervent fietser die zijn auto laat staan van zodra zijn agenda het toelaat : 

 

Ik woon op 11 kilometer van de kantoren in Brussel, het lijkt me dan ook logisch dat ik het goede voorbeeld geef. Ik verkies de fiets, maar voor sommige vergaderingen in Brussel neem ik ook het openbaar vervoer... 

Hij ondervindt dan ook dagelijks de voordelen van deze goede gewoonte:

“Bovenop het feit dat ik me niet vastrijd in de file, blijf ik in beweging én verklein ik mijn impact op het milieu.”

Een waar succes voor Nestlé: 11.238 km bespaard!

Graag een daverend applaus voor onze medewerkers want in 2018 namen er maar liefst 43 collega’s deel aan het programma. In totaal bespaarden ze 11.238 aan kilometers met de auto !

Vijf bomen werden geplant in de tuin van onze zetel in Anderlecht.

De opinie van onze medewerkers

Een van hen was Charlotte. Zij ondernam haar avontuur met het openbaar vervoer:

« Met de metro naar het werk komen, gaf me de vrijheid om elke dag voldoende te stappen en wat frisse lucht te scheppen. Bovendien werd de stress van de dagelijkse ellelange files vervangen door een goed boek. »

43 medewerkers
hebben 11.238 km bespaard.

Het programma kon ook Jan bekoren. Hij zag al snel de voordelen in van zijn auto thuis te laten staan :

« Met de auto naar het kantoor komen, kan soms een ware nachtmerrie zijn. Er zijn bijvoorbeeld al dagen geweest dat ik er twee uur en een kwartier over deed om op het bureau te geraken. Met de trein doe ik er ongeveer een uur en tien minuten over. Ik moest enkel de klik maken om mijn gewoontes te veranderen en dit goede alternatief zo vaak mogelijk te gaan gebruiken. Ik win niet alleen tijd, ook mijn stress is verminderd. Dat heeft dan weer een goede impact op mijn gezondheid, ook omdat ik meer beweeg, en natuurlijk draag ik zo ook mijn steentje bij aan een beter milieu. Ik hoop dat ik steeds vaker collega’s mag tegenkomen op de trein of de metro ! ».

Afspraak op onze Instagrampagina voor meer anekdotes en getuigenissen van andere deelnemers.

Mobiliteit hertekenen

En wat als het alternatief tot een maximum bevorderen nu eens de norm werd ?

Het volstaat om het enthousiasme van onze werknemers voor deze challenge te zien en te beseffen dat er zin is in verandering. Heel wat collega’s werden warm gemaakt om op zoek te gaan naar duurzame alternatieven in hun dagelijkse leven en om hun bevindingen te delen met hun collega’s.

We hebben er heel wat uit geleerd en Nestlé onderzoekt op dit moment hoe het de mobiliteitsaanpak van zijn medewerkers kan hertekenen !