Sort by
Sort by

Suikerzoet nieuws

Wetenschappers hebben ontdekt hoe ze minder suiker net zo lekker kunnen doen smaken
Suikerzoet nieuws
Dit is echt de heilige graal van de wereld van het snoepgoed: dezelfde heerlijke smaak van chocolade behouden met slechts een fractie van de suiker. Toch behoort dat beeld nu niet langer tot de fantasiewereld.
Wetenschappers hebben een manier ontdekt waarop ze de structuur van suiker kunnen veranderen

Wetenschappers hebben een manier ontdekt waarop ze de structuur van suiker kunnen veranderen waardoor deze sneller oplost op de tong. Zo ervaar je bijna dezelfde zoetheid maar met veel minder van het ingrediënt.

 

Smelt in de mond

 

Er zijn geen kunstmatige zoetstoffen bij betrokken, geen ongewone plantenextracten, alleen een nieuwe versie van het originele ingrediënt: suiker. De wetenschappers van Nestlé hebben een proces ontwikkeld waarbij suikerkristallen in de plaats van vol hol worden gemaakt.

Nestlé Chief Technology Officer Stefan Catsicas verklaarde in een interview met Bloomberg dat het bedrijf de complexe, natuurlijke structuren van voedsel probeert na te bootsen door suiker ongelijker te verdelen:

"Als je met een elektronenmicroscoop een appel bekijkt, dan is dat precies wat je ziet", zei hij. "Echt voedsel in de natuur ziet er niet glad en homogeen uit. Het zit vol holtes, oneffenheden en verdikkingen. Door deze afwisseling te reproduceren, kunnen we dezelfde gewaarwording herstellen."

 

"Degelijke wetenschap"

 

Professor Julian Cooper, voorzitter van het Scientific Committee van het VK bij het Institute of Food Science and Technology, vertelde de BBC over het belang van deze ontwikkeling.

Dit is degelijke wetenschap. Heel veel mensen hebben al geprobeerd de hoeveelheid suiker te verminderen. Professor Julian Cooper, Food Science and Technology

 

Deze technologische realisatie heeft heel wat gevolgen voor consumenten. Nu kan Nestlé de zoete smaak van zijn producten op een volkomen nieuwe manier beheren, net nu veel mensen hun suikerinname willen beperken.

Nestlé heeft een octrooi op het nieuwe proces aangevraagd en wil dit in 2018 op de markt brengen. De gestructureerde suiker werd ontdekt en ontwikkeld door wetenschappers van Nestlé die werken in onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten in Zwitserland en het VK als onderdeel van het bedrijfsnetwerk van 40 R&D-faciliteiten wereldwijd.

 

Gezondheid

 

Dit werk zal het bedrijf helpen om zijn doelstelling om minder suiker in zijn producten te gebruiken ook te behalen. Al sinds 2007 wordt het suikergehalte in het hele gamma verminderd. Toen werd immers het algemene beleid inzake suikerreductie ingevoerd. Tegen het einde van 2015 was het gehalte toevoegde suiker al met 18.000 ton verminderd.

Het merk melkpoeder-met-een-smaakje Nesquik is een vooraanstaand voorbeeld van hoe dit mettertijd wordt gerealiseerd. In 2015 werd het gehalte toegevoegde suiker in Nesquik met 15% verminderd voor de originele chocoladesmaak en met 27% voor de aardbeiversie. Nu werden opnieuw verlagingen aangekondigd.

Nesquik Less Sugar, met slechts 3,4 gram toegevoegde suiker, wordt in 2017 gelanceerd in het VK. De versie met verminderd suikergehalte van Nesquik zal volgend jaar verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten.

 

39 000 ton
werd sinds 2007 verwijderd uit Nestlé-producten.

Het verminderen van de hoeveelheid toegevoegde suiker is een van de vele beloftes die het bedrijf heeft gemaakt in verband met voeding, naast ook het verminderen van de hoeveelheid zout en verzadigde vetten in zijn producten. Tezelfdertijd wil het bedrijf het gehalte gezondere voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en volkoren granen, verhogen.