Sort by
Sort by

Waterbesparing

Zo gebruiken Vietnamese boeren rommel om kostbaar water te besparen
Waterbesparing
“Het zou moeten regenen in maart of april, maar dat is niet gebeurd”, vertelt boer Hoàng Mạnh Thu hoofdschuddend terwijl hij langs de lange rijen koffieplanten loopt. Boven zijn hoofd klimt een meedogenloze zon naar zijn hoogtepunt; onder zijn voeten droge grond met een scheurpatroon erin.

Vietnam gaat door zijn ergste droogte sinds 30 jaar en deze moeilijke omstandigheden zetten naar verwachting door.

Het nationale weercentrum van het land rapporteerde dat sommige gebieden afgelopen jaar kampten met 86% minder regenval dan het jaar daarvoor. In meneer Thu’s regio zijn één van de vijf reservoirs die worden gebruikt voor irrigatie opgedroogd.

De koffieboer kon eerder met twee putten voor zijn vijf hectare koffieplantages zorgen. 'Nu,' zegt hij, 'kunnen vijf putten niet genoeg geven'.

 

Een groot probleem

 

Vietnam is 's werelds tweede grootste koffieproducent na Brazilië en 2,6 miljoen Vietnamezen zijn afhankelijk van de industrie voor hun levensonderhoud. De meeste koffie groeit in de Centrale Hooglanden, waar de landbouw ruim 95% van het water gebruikt.

Door droogte, klimaatverandering en het gebruik van water voor irrigatie, is waterschaarste een groeiend probleem. Het wordt verergerd door het feit dat boeren onwetend veel meer water gebruiken dan ze eigenlijk nodig hebben.

 

 

In een door Nestlé mede gefinancierde studie bleek dat koffieboeren 60% meer water gebruiken dan nodig was tijdens het droogseizoen.

Naast de milieubelasting, is overmatig watergebruik een bedreiging voor de toekomst van de koffie-industrie en kost het boeren eveneens geld. Terwijl ze niet betalen voor het water uit de lokale putten, moeten ze benzine kopen om de pompen te laten draaien. En de tijd die nodig is om onnodig te irrigeren, is zowel verspilling van tijd als water.

 

Een simpele oplossing

 

De meeste koffie in Vietnam groeit bij kleine bedrijven met twee tot drie hectare land. Dat betekent dat grootschalige managementtechnieken uitgesloten zijn. Dus er is iets goedkoops en makkelijks nodig om boeren beter te helpen begrijpen hoeveel water ze moeten gebruiken.

Goedkope en makkelijke oplossingen - echt effectieve - zijn erg moeilijk te vinden. In dit geval zijn deze desondanks met behulp van lokale landbouwadviseurs van Nestlé gevonden.

De essentiële tools? Een waterfles en een gecondenseerde melkkan.

Door een plastic fles ondersteboven in de bodem te zetten en de condensniveaus daarin te bekijken, kan een koffieboer het bodemwatergehalte meten. Wanneer het aantal waterdruppels minder wordt, is het tijd voor de eerste irrigatie van het seizoen.

Open de infographie

Daarna kan de boer een lege, gecondenseerde melkkan gebruiken om de regenval te meten. Stel dat een standaard melkkan voor een zesde deel vol zit met regenwater, dan weet hij dat zijn bomen in de buurt ongeveer 100 liter water hebben gekregen. Irrigatieniveaus kunnen daar dan op worden aangepast.

"De fles en de kan werken," zegt Pham Phu Ngoc, het lokale hoofd van Nestlé's Landbouwserviceteam. "Het is effectiever dan het gebruik van meer ingewikkelde tools die te wetenschappelijk kunnen zijn voor de boeren om te kunnen beheersen.”

De Vietnamese koffieboeren gebruikten voor elke bewatering 700 tot 1000 liter water per boom, verklaart hij, maar nu halen ze dezelfde koffieopbrengst met slechts 300 tot 400 liter - in veel gevallen een besparing van meer dan de helft.

 

Boerennetwerk

 

Het is een idee dat Ngoc heeft geholpen te verspreiden bij Nestlé's Boeren Connect-netwerk met bijna 20.000 leden in het land, dat het bedrijf koffie levert.

 

De fles en de kan werken, het lokale hoofd van Nestlé's Landbouwserviceteam. "Het is effectiever dan het gebruik van meer ingewikkelde tools die te wetenschappelijk kunnen zijn voor de boeren om te kunnen beheersen. Pham Phu Ngoc, het lokale hoofd van Nestlé's Landbouwserviceteam

Terwijl boeren in meer ontwikkelde landen gebruikmaken van meer geavanceerde tactieken om watergebruik te verminderen, zijn basisactiviteiten en onderwijs effectief op het platteland van Vietnam. De melkkan en plastic fles zijn goede voorbeelden van alledaagse voorwerpen die gemakkelijk kunnen worden gebruikt en een significante impact hebben.

Hoàng Mạnh Thu - die moeite had om voldoende water te krijgen uit vijf aparte putten - is een van de velen die ervan profiteert. Sinds hij deze techniek heeft aangenomen, is zijn koffieproductie met meer dan 10% gestegen, terwijl hij zijn watergebruik aanzienlijk verminderde. Meneer Thu zei dat de kosteloze flescheckmethode 1/3e heeft bespaard op meststoffen en de kosten op arbeid, elektriciteit en brandstof heeft gehalveerd.

Nestlé promoot meer uitgebreide richtlijnen voor waterbehoud aan het Boeren Connect-netwerk in Vietnam, dankzij de Nescafé Better Farming Practices. Deze is ontwikkeld samen met de NGO Rainforest Alliance, die deel uitmaakt van het wereldwijde Nescafé Plan.

Samenwerkend met het Zwitserse Agentschap voor Ontwikkeling en Samenwerking, draagt het bedrijf ook bij aan het verspreiden van waterbesparende technieken voor koffieboeren buiten het eigen leveranciersnetwerk.

"De fles en de kan zijn eenvoudige tools om het vochtgehalte van de bodem te meten," zegt Carlo Galli, Nestlé’s Technische Manager van Waterbronnen, van het hoofdkantoor in Zwitserland. "Dit geval in Vietnam gaat niet over hightech, maar het gaat vooral om ‘boerenverstand’ en simpele dingen doen."