De botgezondheid van vegetariërs
Het lijdt geen twijfel: meer plantaardig eten is goed voor de planeet en voor onze gezondheid. Vegetarisme valt daarom ook erg in de smaak! Maar heeft zo’n dieet gevolgen voor de botgezondheid? Deze nieuwe literatuurstudie gaat op onderzoek uit.
Vegetarisch eten kan het risico op chronische pathologieën zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, het metabool syndroom en zelfs bepaalde kankers verminderen. Bovendien is meer plantaardige producten eten een van de aanbevelingen van de EAT-Lancet Commission om voldoende, gezond voedsel te garanderen om de hele planeet tegen 2050 te voeden. Bepaalde studies wijzen echter op een negatief effect op de botdensiteit. Een analyse.
Meer of minder risico’s?
De geanalyseerde studies hebben tegenstrijdige resultaten en conclusies. De ene wijst op een verminderde botmassa en zelfs een hoger risico op breuken (vooral bij veganisten), terwijl uit de andere geen enkel verschil blijkt voor de botgezondheid. En dit in vergelijking met een omnivoor dieet.
Volgens de onderzoekers kan dit verschil onder meer te wijten zijn aan de omvang en de duur van de studie, de proefpersonen en de kwaliteit van het gevolgde dieet.
Het is nooit te vroeg om botgezondheid te bespreken! De minerale densiteit op zo jong mogelijke leeftijd maximaliseren is essentieel om de genetische piekbotmassa te bereiken. Ontdek de evolutie van de botdensiteit door de jaren heen in deze nieuwe visual! De tool downloaden.
Bij lacto-ovovegetarisme loop je minder risico op tekorten, maar een veganistisch dieet dreigt armer te zijn aan calcium, vitamine D en vitamine B12. Allemaal voedingsstoffen die een effect hebben op de bothomeostase. Elk voedingspatroon dat leidt tot een tekort aan deze voedingsstoffen, kan een negatief effect hebben op de botdensiteit. En dit verhoogt op zijn beurt het risico op breuken.
Referentie : Falchetti A. et al., Front. Endocrinol., 05 August 2022 Sec. Bone Research.