Sort by
Sort by

Gezondere keuzes maken met de Nutri-Score

In één oogopslag kunt u zien hoe uw favoriete muesli zich verhoudt tot andere muesli's. Of de aardbeien yoghurt. Of de chocoladereep. Dat dat een goede zaak is? Dat denken wij ook. Voor ons allemaal gaat het erom de productkeuze zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Dat is precies wat de Nutri-Score doet: een eenvoudig, uniform, in heel Europa geldend voedingswaarde-etiketteringssysteem. Of zoals wij het noemen: het ABC van eenvoudige productselectie. Op de voorkant van de verpakking. En sinds 2020, op meer en meer producten.

Nutri-Score
Nutri-Score vidéo

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een vrijwillig systeem voor voedingswaarde-etikettering op de voorkant van productverpakkingen. Met de letterschaal met vijf niveaus op een gekleurde achtergrond kan de consument in één oogopslag het voedingsprofiel van een levensmiddel zien. Op die manier kan de Nutri-Score effectief bijdragen tot betere voedings- en drankenkeuzes. Eenvoudig gezegd helpt de Nutri-Score u evenwichtig, gezond en lekker te eten en te drinken.

Hoe werkt de Nutri-Score?

Om de Nutri-Score te berekenen, hebben de Franse gezondheidsautoriteiten hun eigen algoritme ontwikkeld. Naast de energie-inhoud worden de "minder positieve" voedingsstoffen zoals suiker, verzadigd vet en natrium (zout) en de "positieve" ingrediënten zoals vezels en eiwitten per 100 gram of 100 milliliter geëvalueerd. Bij de score wordt ook rekening gehouden met de hoeveelheid fruit, groenten en noten.

Na vergelijking van de "positieve" en "minder positieve" ingrediënten, kunnen de producten op de schaal worden gerangschikt. Deze begint met een donkergroene "A" (meer positieve keuze) en eindigt met een rode "E" (minder positieve keuze). Door de kleur en de letterschaal te combineren, kunt u in één oogopslag het voedingsprofiel van uw favoriete product zien.

Trouwens, alle voedselproducenten "werken" met hetzelfde algoritme!

De gekleurde letters maken het gemakkelijker: de Nutri-Score maakt van de consument een echte beslisser. In één oogopslag ziet u het voedingsprofiel van een product en kunt u intuïtief beslissen wat er in uw persoonlijke boodschappenmandje terechtkomt. De overweldigende positieve feedback moedigt ons aan om meer en meer producten en merken op te nemen.

Waarom steunt Nestlé de Nutri-Score ?

Om onze consumenten zo goed mogelijk te begeleiden bij het verpakken van levensmiddelen, hebben wij al gepleit voor de Nutri-Score als pan-Europese regeling voor voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen en dranken in juni 2019. In april 2020 hebben we samen met anderen opgeroepen om de regeling verplicht te stellen.

Nestlé steunt de verplichte invoering van de Nutri-Score in heel Europa.

Momenteel wordt de Nutri-Score alleen op vrijwillige basis toegepast. Maar dat willen we veranderen. 

Wij streven ernaar de Nutri-Score in de hele Europese Unie verplicht te maken als gestandaardiseerd voedingswaarde-etiket op de voorkant van verpakkingen. Daartoe hebben wij onze krachten gebundeld met meer dan 30 wetenschappers, parlementsleden en consumentenorganisaties, alsmede met andere bedrijven. In een gezamenlijke brief hebben wij op 28 april 2020 ons verzoek gericht aan EU-commissaris Stella Kyriakides.