Sort by
Sort by

Vitamine D en ijzer vervullen een belangrijke rol in de ontwikkeling van gezonde skeletspieren. Maar hoe werken ze in op de spiermassa, kracht en spierfunctie? En wat zijn nu de exacte voordelen van vitamine D en ijzer voor de gezondheid van de skeletspieren? Deze studie zet het een en ander op een rijtje.

Van eiwitten weten we dat ze de bouwstenen zijn voor spiergroei en spierbehoud. Magnesium, calcium, kalium en vitamine D dragen op hun beurt bij aan een normale werking van de spieren. Een gezond eetpatroon om voldoende van deze voedingsstoffen binnen te krijgen, is dan ook essentieel voor gezonde spieren. Iedereen heeft er baat bij, zowel amateursporters als topatleten.

Vitamine D voor de spiermassa, ijzer voor betere prestaties

Uit de studie blijkt dat vitamine D supplementen, in combinatie met de inname van eiwitten, een positief effect hebben op de spiermassa, en dan vooral bij mensen op leeftijd. Datzelfde resultaat wordt ook opgemerkt bij inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, vitamine D en ijzer.

NES Banner

Vitamine D staat ook bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Die werking is toe te schrijven aan de activering en differentiatie van de ontstekingscellen, waardoor het risico op infecties en ontstekingen afneemt. Een doordacht opgebouwde voedingsstrategie rond vitamine D kan chronische ontstekingen helpen beperken.

De inname van ijzer blijkt een positief effect te hebben op de aerobe en anaerobe prestaties. De resultaten zijn voor deze twee nutriënten, wat betreft het effect op de spierfunctie en -kracht, evenwel minder eenduidig.

Tekorten aan vitamine D en ijzer komen vaak gelijktijdig voor. Er zijn echter maar weinig studies die de gevolgen van deze tekorten op de skeletspieren of op ontstekingen onderzoeken.

Referentie : Shoemaker M.E. et al., Nutrients. 2022 Jul; 14(13): 2717. Published online 2022 Jun 29.

plus de muscles vitamine D fer

Nutriënten en lichaamsbeweging voor de spieren

Vitamine D- en ijzersupplementen kunnen dus een positief effect hebben op de gezondheid van de skeletspieren. De inname van vitamine D en ijzer in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging levert weliswaar de beste resultaten op.

De studie benadrukt tevens het belang van het voedingspatroon. Zuivelproducten bijvoorbeeld kennen een unieke nutriëntendichtheid die de absorptie en het gebruik van de supplementen kan bevorderen om bij te dragen aan gezondere skeletspieren.

De auteurs van de studie geven wel aan dat bijkomend onderzoek nodig is om eventuele conclusies te trekken en aanbevelingen te doen over bepaalde bevolkingsgroepen (ouderen, kinderen, jongeren, atleten enz.) met grotere behoeften aan deze nutriënten.

Ontdek de informatieve fiche.

Een gespierder lichaam dankzij vitamine D en ijzer