Sort by
Sort by

Meer plantaardige voedingsmiddelen eten is een prioriteit voor een duurzaam voedingspatroon. Het ondersteunt de gezondheid van de mens en heeft voordelen voor het milieu. Hoe je dat concreet aanpakt met 4 prioriteiten op het bord, voor een eenvoudige én heerlijke aanpak, ontdek je hier.

In 2019 werd onderzocht welke aanpassingen in het voedingspatroon de grootste gezondheidswinst oplevert voor Belgen. Hieruit kwamen 5 prioriteiten naar boven. De vier eerste boodschappen zijn positief, we moeten meer eten van wat goed is! Voedingsmiddelen met uitstekende eigenschappen, boordevol voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het lichaam.

4 keer meer plantaardig eten

Het eten van meer volkoren granen is de allereerste prioriteit en zorgt dus voor de grootste gezondheidswinst. Belgen eten nog steeds te weinig volkoren granen. Probeer minstens 1 keer per dag geraffineerde granen te vervangen door hun volkoren variant, en liefst zelfs bij elke maaltijd. Op deze eerste prioriteit volgen, in volgorde van belangrijkheid: het eten van groenten en fruit, peulvruchten, noten en zaden. De 5de prioriteit is het eten van minder zout. Dit kan je stapsgewijs aanpakken, door te koken met andere smaakmakers zoals verse kruiden en specerijen.

NES-NS-TOOL-plusvegetal-NL

De eerste vier prioriteiten zorgen onmiddellijk ook voor meer plantaardig op het bord, wat goed uitkomt voor het milieu! Een duidelijke win-win dus, voor mens en planeet. Ben je benieuwd hoe je dit in de praktijk kan omzetten? Dat ontdek je in deze visuele steun. Handig af te drukken en te bewaren op je koelkast bijvoorbeeld.

assiette durable

Duurzaamheid op je bord

Onderzoekers hebben bestudeerd welke aanpassingen we moeten maken op ons bord zodat er in 2050 nog voldoende voedzaam voedsel is voor de groeiende wereldbevolking (Planetary Health Diet, EAT Lancet 2019). Het ideale bord dat voortkwam uit deze grootschalige analyse om zowel de gezondheid van de mens alsook de natuur optimaal te ondersteunen, verschilt opmerkelijk van onze actuele voedingsgewoonten. Plantaardig krijgt de bovenhand. Dierlijke voedingsmiddelen hebben weliswaar nog een belangrijke rol, maar in aanzienlijk lagere hoeveelheden. Per week wordt in dit model bijvoorbeeld een stukje vlees en een stukje vis aanbevolen. Graanproducten, groenten en fruit, peulvruchten, noten en zaden krijgen ook hier een centrale rol.

Meer informatie

Meer aandacht geven aan plantaardige voedingsmiddelen moet daarom niet moeilijk zijn. Je kan er stapsgewijs plaats voor maken. Zo denk je niet alleen aan jouw gezondheid maar draag je jouw steentje bij voor de planeet. Enkele tips op een rijtje:

 • Ga stapsgewijs naar meer plantaardig
 • Kies voor kleine en haalbare doelstellingen
 • Denk aan de drie maaltijden, alsook aan de tussendoortjes
 • Vertrek voor het opstellen van je weekmenu altijd eerst van de groenten
 • Vraag eventueel ondersteuning van een diëtist
 • Maak er iets leuks mee, zoals:
  • Snoepgroenten
  • Fruit op een stokje
  • Dipsausjes van groenten en peulvruchten bij het aperitief
  • Klassiekers met peulvruchten
Nutrition Square tool