Waterbehoud
Onze aanpak
De klimaatverandering, de bevolkingsgroei en de veranderingen in landgebruik bedreigen allemaal de toegang tot schoon en veilig water.
Waterstress is in veel regio's een probleem. Waterschaarste, waarbij de vraag groter is dan het aanbod, is een groeiend probleem dat lokale gevolgen heeft voor de gemeenschappen en landbouwers die de ingrediënten telen die we in onze producten gebruiken.
Onze aanpak van waterbeheer moet lokaal en contextueel zijn, en we zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid om deze kostbare hulpbron te behouden.
Gezien het belang van water in onze toeleveringsketen werken we actief aan het verbeteren van de efficiëntie van het watergebruik in onze activiteiten, toeleveringsketen en fabrieken.
Wij ondersteunen de landbouwers ook bij het invoeren van betere praktijken inzake watergebruik en werken aan het verbeteren van de toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen bij de gemeenschappen in de buurt van onze activiteiten en bronnen.
Waterbeheer bij Nestlé
Landbouw is goed voor 70% van alle wateronttrekkingen wereldwijd. In sommige regio's verhoogt het gebruik van water om voedsel te produceren de druk op de watercyclus.
Water is een van de vijf pijlers van het Regenerative Agriculture Framework. We hanteren een holistische aanpak van waterbeheer, die onze activiteiten op het gebied van gebotteld water, onze landbouwtoeleveringsketen en de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn, omvat.
Uitbreiding van onze inspanningen tot buiten onze eigen activiteiten
Wij beperken onze inspanningen niet tot de directe impact van onze fabrieken, aangezien waterbronnen deel uitmaken van een breder, gedeeld en onderling afhankelijk systeem. Daarom zetten wij ons ook in voor het behoud ervan buiten onze eigen activiteiten, omdat ze de natuurlijke omgeving, gemeenschappen en de economie ondersteunen.
Wij werken nauw samen met de lokale gemeenschappen om ervoor te zorgen dat de bevolking toegang heeft tot water en daarom maken wij deel uit van de Alliance for Water Stewardship (AWS)
Deze Alliantie werd in 2014 opgericht door
- grote industriële ondernemingen (waaronder Nestlé)
- overheids- en wetenschappelijke instellingen
- gerenommeerde milieubeschermingsorganisaties zoals het WWF
Samen hebben al deze actoren de eerste norm, of de eerste wereldwijde certificering, ontwikkeld die verantwoord en ecologisch duurzaam gebruik van water meet en garandeert op basis van ecologische, economische en sociale criteria (zoals bijvoorbeeld het recht van de mens op water).
Deze norm gaat bewust verder dan de fabrieksvloer. Hij helpt bedrijven om verantwoordelijkheid te nemen die verder gaat dan hun eigen productieketens en om een evenwicht te behouden tussen natuurlijke waterbronnen en het gebruik ervan. Transparantie en samenwerking zijn belangrijke criteria.
Ons doel is om tegen 2025 al onze Nestlé Waters fabrieken te certificeren volgens de AWS-norm. Eind 2023 waren 23 van de in totaal 44 fabrieken gecertificeerd.
Wij hebben ook meer dan 300.000 mensen in Ivoorkust en Ghana geholpen om betere toegang te krijgen tot drinkwater en sanitaire voorzieningen voor de toeleveringsketen van cacao. Ons Caring for Water-initiatief helpt landbouwers om waterbronnen duurzamer te beheren.
Wij nemen ook maatregelen voor het behoud van stroomgebieden in samenwerking met de landbouwers en lokale belanghebbenden. Deze acties zijn vooral gericht op stroomgebieden waar onze toeleveringsketen blootstaat aan hogere waterrisico's.
Bescherming van onze waterbronnen met het Agrivair-programma
Menselijke activiteiten, zowel industriële als agrarische, kunnen het grondwater vervuilen en de kwaliteit ervan aantasten. Daarom is het van cruciaal belang om de bodem te beschermen waarin het water sijpelt.
Sinds 1990 zet Agrivair, een dochteronderneming van Nestlé Waters, zich in voor de bescherming op lange termijn van de waterbronnen van onze merken Vittel, Contrex, Perrier en Hépar in Frankrijk. De ingenieurs van Agrivair in Frankrijk en België werken nauw samen met de landbouwers die het land bewerken rondom de bronnen waaruit we het water putten dat we bottelen.
In België worden de waterbronnen voor Valvert en Nestlé Pure Life in de buurt van onze bottelarij in Etalle in de provincie Luxemburg omringd door 3500 hectare beschermd bos en 40 hectare landbouwgrond. Regenwater doet er ongeveer 20 jaar over om deze bronnen te bereiken, omdat het op natuurlijke wijze wordt gefilterd in de bodem en verrijkt met mineralen.
In 2018 tekende Agrivair een 10-jarige overeenkomst met de gemeente Etalle en ruim een tiental lokale landbouwers die de 40 hectare landbouwgrond rond de bronnen bewerken. Onze ingenieurs werken met hen samen om dit natuurlijke filtratieproces te garanderen en de bronnen en de bodem te beschermen tegen elke vorm van vervuiling. Het Agrivair-programma heeft tot doel gezond water te garanderen door de bodem te beschermen, en de biodiversiteit en ecosystemen te behouden.
Nestlé Waters fabriek in Etalle - 3500 ha bos