Sort by
Sort by

De geschiedenis

Henri Nestlé (1814-1890)

Om de hoge kindersterfte tegen te gaan, ontwikkelt en commercialiseert Henri Nestlé vanaf 1866 het eerste melkmeel.

Reeds 150 jaar geleden kwam Henri Nestlé dus al met een antwoord op de noodzaak om over een veilige en voedzame voeding te beschikken die zo nodig de moedermelk kan vervangen en die voldoet aan de voedingsbehoeften van jonge kinderen.

Hierbij benadrukte hij echter dat elke moeder die in staat was haar kind zelf te voeden dit moest doen.

De oorsprong van Nestlé

De oorsprong van Nestlé gaat terug tot 1849, de datum waarop een apothekershulp en scheikundige, Henri Nestlé genaamd, zijn laboratorium vestigde in het Zwitserse stadje Vevey, op de oevers van het Lemanmeer.

Daar ontwikkelde hij in 1867 meel op basis van koemelk en geroosterd brood dat bestemd was voor baby’s die niet gevoed konden worden door hun moeder.

Henri Nestlé creëerde een revolutionair product en redde zo het leven van een zuigeling van twee weken die geen moedermelk verdroeg.

Het nieuwe product was weldra bekend in de hele wereld onder de naarm "Henri Nestlé Melkmeel". 

 

Fragment uit de krant "l'Evénement" van 16 juni 1868 (Vevey) – (vrije vertaling)

Een nuttige ontdekking – “Een Zwitsers chemicus, dhr. Henri Nestlé uit Vevey, deed zopas een zeer belangrijke ontdekking, die een oplossing zal bieden voor het ernstige voedingsprobleem van jonge kinderen (...)

Dhr. Nestlé kreeg het lumineuze idee om koemelk te concentreren via een nieuwe en zeer intelligente methode. Het volstaat om aan deze concentratie de nodige hoeveelheid gekookt water toe te voegen om een melk te verkrijgen die even vers is als pas gemolken koemelk. Hij kwam eveneens op het idee een brood te bakken waarvan het zetmeel veranderd werd in dextrine zodat het geen vrije zuren of gist bevat.

Dit brood en de geconcentreerde melk vormen een meel dat, gekookt met water, alle nodige elementen in de juiste verhouding bevat en zo een zeer voedzame voeding is voor het kind en gemakkelijk verteerbaar is”. Het melkmeel was ontdekt Voortaan kunnen moeders hun kinderen bij zich houden en de dichtstbijzijnde apotheker kan hun de voeding aanbieden. De mensheid mag dhr. Henri Nestlé dankbaar zijn. Al snel werd het nieuwe product over de ganse wereld bekend onder de naam "Nestlé Melkmeel".

Een pionier

Henri Nestlé gaat door voor een voorbeeld, als pionier in het domein van nutritionele voedingsproducten én als ondernemende zakenman. Zijn zorg was het redden van het leven van pasgeborenen die niet gevoed konden worden door hun moeder.

Maar hij merkte dat hij heel wat meer moeders en zuigelingen kon helpen door zijn efficiënte formule te exporteren naar andere landen. Hij zette daarom een netwerk van vertegenwoordigers en importeurs op om ze eerst in Europa en daarna in Australië en in Zuid-Amerika te verdelen.

Vanaf de jaren 1870 werd het Henri Nestlé Melkmeel verkocht in verre contreien zoals Egypte, Rusland, Mexico en Indonesië. Henri Nestlé gaat door voor een voorbeeld, als pionier in het domein van nutritionele voedingsproducten én als ondernemende zakenman.

Zijn principes worden nog altijd gevolgd, want Nestlé vindt dat moedermelk de ideale voeding voor de zuigeling blijft.

Eerste Nestlé logo in 1868

Daar de letterlijke betekenis van zijn naam ‘Nestje’ is in het Duits besloot Henri Nestlé om het nest als fabrieksmerk te nemen. Nu nog is het een van de meest bekende logo’s over de hele wereld, dat wijst op het belang dat Nestlé hecht aan voeding voor een gezond leven.

 

Hoewel melk en babyvoeding aan de oorsprong van de Groep liggen, hebben vele andere voedingsproducten de activiteit in de loop der jaren verrijkt: chocolade en suikerwaren, instantdranken, culinaire producten, verse melkproducten, ijs, water… Daarnaast heeft de Groep zijn belangstelling uitgebreid tot cosmetica, farmaceutica en producten voor huisdieren.