Sort by
Sort by

Nestlé lanceert plastic verpakkingen gemaakt van suikerriet

Dit hernieuwbare plantaardige materiaal zal in België en Luxemburg gebruikt worden voor de deksels en lepels van Nestlé NAN-babyvoeding en medische voedingsproducten

Biobased
Back to Press releases

In de strijd tegen verpakkingsafval introduceert Nestlé deksels en lepels op biologische basis, gemaakt van suikerriet. In België en Luxemburg wordt deze innovatie nu gebruikt voor de verpakkingen van babyvoeding van het merk Nestlé NAN. Verschillende producten in het assortiment Nestlé Health Science van babyvoeding voor specifieke medische doeleinden zullen later dit jaar ook op dezelfde manier worden aangepast.

Het belangrijkste voordeel van deze biologische kunststof is dat suikerriet in tegenstelling tot fossiele brandstoffen een hernieuwbare grondstof is die CO2 uit de atmosfeer opneemt. Deze biologische kunststof heeft dezelfde eigenschappen en functionaliteit als conventionele plastic verpakkingen, zonder afbreuk te doen aan de hoge vereisten wat betreft hygiëne en versheid.

Deze innovatie is een van de vele oplossingen waaraan Nestlé werkt om het gebruik van kunststoffen op basis van fossiele brandstoffen te verminderen. Het grootste levensmiddelenbedrijf ter wereld engageert zich om zijn gebruik van nieuw plastic met een derde te verminderen en al zijn verpakkingen tegen 2025 recycleerbaar of herbruikbaar te maken.

Michel Mersch, CEO van Nestlé Belgilux: "De ontwikkeling van duurzame en innovatieve verpakkingen speelt een belangrijke rol in ons streven naar een ‘net zero’ CO2-uitstoot tegen 2050. Verpakkingen op biologische basis uit suikerriet zijn een uitstekend voorbeeld van hoe we hernieuwbare plantaardige grondstoffen kunnen gebruiken om betere alternatieven voor traditioneel plastic te ontwikkelen en er tegelijk voor te zorgen dat onze producten een hoog niveau van veiligheid en kwaliteit behouden."

Nestlé doet veel onderzoek naar verpakkingsvraagstukken, onder meer via zijn ultramoderne onderzoekscentrum voor verpakkingen, het Nestlé Institute of Packaging Sciences. Dit onderzoek omvat brede gebieden zoals de invoering van nieuwe herbruikbare of navulbare ontwerpen, het gebruik van recycleerbare materialen op basis van papier, de vermindering van het gewicht en de grootte van verpakkingsmaterialen en composteerbare verpakkingen. ‘Bio-based plastics’ zijn daar één van en Nestlé zal de vooruitgang op dit gebied blijven bestuderen. Enkele van de laatste innovaties die in België en Luxemburg verkrijgbaar zijn, zijn Smarties in papieren verpakking, Valvert waterflessen in 100% gerecycleerd plastic en de Nesquik All Natural drank Ready to drink in recycleerbare verpakking van het rietje tot de huls, allebei in papier.

De nieuwe deksels en lepels zijn gemaakt van respectievelijk 66% en 95% suikerriet en zijn dus gecertificeerd als hernieuwbare verpakkingen. In België kunnen deze nieuwe deksels* net als hun voorgangers gerecycleerd worden via het PE-kanaal (polyethyleen), door ze te sorteren in de "nieuwe blauwe zak". Deze zakken zijn nu al verkrijgbaar in veel Belgische gemeenten en zullen tegen het einde van het jaar in het hele land verkrijgbaar zijn. De metalen blikken kunnen nog steeds in deze blauwe zakken worden gesorteerd.

* de lepel wordt niet beschouwd als verpakking en kan niet worden opgenomen in het Belgische inzamel- en recyclagesysteem.