Sort by
Sort by

Het iconische Smarties wordt het eerste snoepmerk ter wereld dat recycleerbare papieren verpakkingen gaat gebruiken: 2,7 ton plastic bespaard in België per jaar

Smarties paper packaging
Back to Press releases

Brussel, 26 januari 2021 - Het nieuws is wereldwijd: Nestlé kondigt vandaag aan dat het populaire merk Smarties voortaan recycleerbare papieren verpakkingen zal gebruiken voor alle producten in het assortiment. Nadat Smarties in 1961 samen met Yuri Gargarin het eerste voedingsmerk was dat de ruimte in ging, wordt het nu het eerste snoepmerk ter wereld dat recycleerbare papieren verpakkingen gebruikt. In België zal de consument in maart de beroemde kokers en minidoosjes kunnen ontdekken die volledig uit papier bestaan! 

Smarties, gecreëerd in 1937 in Engeland, bevatten meer dan 65% melkchocolade* en zijn verkrijgbaar in acht verschillende 100% natuurlijke kleuren. Ze worden in België verkocht sinds 1963 en werden voor het eerst aangeboden in een koker. In 1978 verschenen ze in een minidoosje en in 1998 in een hersluitbaar plastic zakje. Al deze verpakkingsvarianten garanderen een perfect behoud van de smaak en textuur, wat door jong en oud werd geapprecieerd.

Het was dan ook een grote uitdaging om een veilige en praktische papieren verpakkingen te creëren.  Dit vereiste de ontwikkeling van nieuwe materialen door de verpakkingsexperts van Nestlé, onder meer via het Instituut voor Verpakkingswetenschap in Zwitserland. Nestlé moest de productielijnen aanpassen om een ​​delicate behandeling van het papier mogelijk te maken en tegelijkertijd de recyclage van nieuwe verpakkingen mogelijk te maken. Er zijn aanzienlijke investeringen gedaan in de zoetwarenfabrieken van de groep, met name in Hamburg, Duitsland, een van de grootste fabrieken ter wereld.

Met deze innovatie zet Nestlé zijn reis naar CO2-neutraliteit voort. Alexander von Maillot, Global Head of Confectionery bij Nestlé en voormalig CEO van Nestlé België en Luxemburg, zei: "De overstap van de Smarties-verpakking naar recycleerbaar papier is een van onze belangrijkste duurzame verpakkingsinitiatieven in de zoetwarencategorie. Het is een nieuwe stap in de richting van Nestlé's ambitie om tegen 2025 alle verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar te maken en om het gebruik van kunststoffen in dezelfde periode met een derde te verminderen.” Deze verpakking is afkomstig van een duurzame bron en is gemaakt van gecoat papier, papieren etiketten of karton. Om de consument bewuster te maken, staat er informatie over het recycleren van verpakkingen op de etiketten van Smarties. Nieuwe verpakkingen kunnen worden gesorteerd in de oud-papierbak en zullen op dezelfde manier worden gerecycleerd als oud papier.

Dankzij deze overgang naar duurzamere verpakkingen zal er in België jaarlijks 2,7 ton minder plastic worden gebruikt. De Belgische consumenten zullen vanaf maart 2021 de eerste producten van het Smarties-gamma ontdekken, verpakt in recycleerbaar papier.

* Rainforest Alliance gecertificeerd

Foto's van de nieuwe Smarties-verpakkingen en Nestlé-gebouwen in Zwitserland en België zijn te vinden via deze link.