Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Eerste spadesteek Villa Samson: voor patiënten UZ Brussel met huisdieren.

Back to Press releases
Sep 06, 2019

 

Een primeur in België: de creatie van een ruimte waar patiënten huisdier samenkomen. Een schitterend idee om het welzijn van beiden op te krikken tijdens een opname in het ziekenhuis

 

 

Danny Verbiest, peter van het project, heeft de naam van zijn geesteskind Samson aan het project gegeven.

De relatie en het herstel bevorderen

Studies liegen er niet om: een huisdier bij zich hebben is cruciaal voor het welzijn van de patiënt en kan het herstel bevorderen. De wet verbiedt echter de toegang van dieren in ziekenhuizen. Net om die reden beslistehet UZ Brussel om een unieke ruimte te creëren waar patiënt en huisdier elkaar kunnen zien: Villa Samson.

Tijdens deze bezoeken blijft de band tussen huisdier en baasje in stand. In deze speciaalingerichte ruimte in een aangenaam kader kan de patiënt zijn dier zien, verzorgen, aaien en zelfs ermee spelen.

Een hart onder de riem voor alle patiënten

 

Villa Samson richt zich tot alle patiënten van het UZ Brussel en in het bijzonder tot kinderen,oudere en eenzame personen en terminale patiënten. De naasten van de patiënt brengen het huisdier mee tijdens de bezoekuren. Voor mensen die niemand meer hebben, is er een dienst voorzien die de huisdieren zal ophalen en tot bij de patiënt zal brengen.

Villa Samson zal ook over een polyvalente zaal beschikken. Daar zullen therapeutische sessies georganiseerd worden met afgerichte dieren, die vooral bij de behandeling van kinderen die ziek of getraumatiseerd zijn of die lijden aan ernstige stoornissen hun nut bewijzen. Tot slot zijn we ook van plan om enkele huiselijke, warme kamers te bouwen waar determinale patiënt de laatste momenten van zijn leven kan spenderen met zijn huisdier.

Tegen 2017

 

In 2017 zal Villa Samson op wandelafstand van het UZ Brussel zijn deuren openen. Deze primeur in België vindt heel wat bijval bij zowel dieren- als mensenliefhebbers!

Nestlé-Purina is de belangrijkste partner in het project. Vanaf het begin van het project zijn medewerkers van Nestlé-Purina betrokken om de bekendheid van Villa Samson te verhogen en geld in te zamelen. Ook na de bouw blijft Nestlé-Purina betrokken bij het project. Zo zullen ze gratis voedsel voor honden en katten aanbieden en zullen ze als vrijEr meer over wetenwilligers helpen in de villa.

Villa Samson zal ook binnen de universitaire omgeving van het UZ Brussel een meerwaarde betekenen. Het ziekenhuis streeft op alle vlakken een zeer hoge kwalitatieve zorg na, maar Villa Samson is ook een buitengewone setting voor wetenschappelijk onderzoek en opleiding. Het project is dan ook erg gedragen bij het personeel van het UZ Brussel.

Er meer over weten

Article Type