Sort by
Sort by

E-nummers

Waarom worden E-nummers gebruikt in producten?

E-nummers in producten hebben een functie. Het zijn toevoegingen die, bijvoorbeeld, etenswaren beter laten smaken of waardoor je ze langer kunt bewaren.

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen, zoals kleurstoffen, antioxidanten en conserveermiddelen. E-nummers worden ook wel toevoegingen of additieven genoemd. Ze worden toegevoegd aan producten om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid.

Veiligheid

Voordat een toevoeging een E-nummer krijgt, wordt het eerst uitgebreid getest op veiligheid door wetenschappelijk onderzoek. Pas als de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen veilig garandeert, krijgen de stoffen een E-nummer. Komen er nieuwe onderzoeken uit die de veiligheid van een stof in twijfel trekken, dan doet EFSA opnieuw onderzoek. E-nummers zijn één van de best onderzochte stoffen in onze voeding. Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. In de wet staat precies in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en in welke hoeveelheid. Hier is een behoorlijke marge ingebouwd; zelfs al zou je de producten met hetzelfde E-nummer allemaal op één dag eten, dan zijn er nog steeds geen gezondheidsrisico’s.

E-nummers komen ook van nature in voedingsmiddelen voor. Zo zit vitamine C van nature in verschillende soorten fruit. Daarnaast wordt vitamine C soms aan een voedingsmiddel toegevoegd om de houdbaarheid van een product te verbeteren. Dan heeft het een E-nummer (E300, Ascorbinezuur).

MSG (E621) is mononatriumglutamaat. Glutamaat komt van nature in verschillende andere voedingsmiddelen voor. Het is te vinden in, bijvoorbeeld, vis, vlees, melk, vele groenten, tomaten, paddenstoelen, Parmezaanse kaas en in blauwschimmelkaas.

Overgevoeligheid

Producten met E-nummers zijn veilig om te eten. Het kan voorkomen dat iemand overgevoelig is voor een bepaald E-nummer, zoals men voor meerdere stoffen overgevoelig kan zijn. Nestlé vermeldt de ingrediënten in een product altijd volgens de wetgeving, zodat een ieder voor zichzelf kan beslissen of hij/zij dit product mag/wil gebruiken.