Sort by
Sort by

Zeven tips over lichaamstaal die je kunnen helpen tijdens een sollicitatiegesprek

Nestle needs YOUth

Je bent doorgedrongen tot de volgende ronde van de sollicitatieprocedure en je bent uitgenodigd voor een gesprek.

Maar weet je ook hoe je de meest positieve en inzetbare kant van jezelf kunt laten zien ?

Lichaamstaal speelt een grote rol in hoe anderen ons waarnemen.

Het spreekt voor zich dat je niet onderuitgezakt of met je armen over elkaar moet zitten, maar het is goed om ook te letten op minder opvallende signalen die je uitzendt.

Door enkele kleine veranderingen toe te passen kun je je kansen op het bemachtigen van de baan waarnaar je hebt gesolliciteerd zeker vergroten:

1. Wat zeggen je handen ?

Als je met je haar of stropdas speelt, of een tas of glas blijft vastklemmen, maak je een gespannen en nerveuze indruk. Zorg ervoor dat je handpalmen open zijn en naar boven wijzen om eerlijkheid en ontvankelijkheid uit te stralen. Onthoud ook dat een stevige handdruk de snelste manier is om contact te maken.

2. Laat zien dat je oprecht bent.

Direct oogcontact maken voelt soms ongemakkelijk en de beste aanpak is dan te proberen ontspannen te zijn en te luisteren. Door je honderd procent te concentreren op wat je gesprekspartner zegt, zal je een geïnteresseerde en alerte indruk maken en richt je vanzelf je blik op die van je gesprekspartner.

3. Leun voorover als je luistert.

Door een klein beetje naar voren te leunen laat je zien dat je belangstelling hebt en aandachtig bent.

4. Neem je tijd.

Denk na voordat je antwoordt op vragen en probeer niet te gehaast te antwoorden. Als je een moment nodig hebt om na te denken, doe dat dan. Pauzeer, denk, antwoord – het is van belang dat je controle hebt over de situatie en niet afdwaalt of onsamenhangend bent.

5. Kies een positief rolmodel.

Welke mediapersoonlijkheden maken bijzonder goed gebruik van lichaamstaal? Bekijk hun interviews om te zien of je er iets van kunt leren. Een innemende glimlach is vaak de sleutel tot succes!

6. Zorg dat je kleding past bij de baan waarnaar je solliciteert.

Ga van tevoren na wat het kledingvoorschrift is van het bedrijf en pas je kleding daaraan aan. Bedenk daarbij dat het je kansen op de baan niet zal schaden als je te formeel gekleed bent, maar het omgekeerde geldt meestal wel.

7. Oefen.

Ga voor de spiegel staan en oefen hoe je jezelf voorstelt en hoe je een eenvoudige vraag kunt beantwoorden, bijvoorbeeld: 'Hoe zie je jezelf passen in ons bedrijf?' Je zult meteen zien op welke manier je je positieve lichaamstaalsignalen moet bijstellen.

Als dit te veel voor je is om te onthouden, dan is een andere handige tip om op subtiele wijze alle positieve lichaamstaalsignalen van je gesprekspartners te imiteren. Als zij ontspannen zijn en lachen, probeer dan hetzelfde te doen.

Het uitzenden van de juiste lichaamstaal is op zich niet genoeg om de baan van je dromen te krijgen, maar het zal zeker helpen om een zelfverzekerde en professionele indruk te maken.