Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
x
Change Language

Zes dingen die je moet doen voordat je aan je zoektocht naar een baan begint.

 

Op zoek gaan naar een baan, misschien wel de eerste na het voltooien van je opleiding, kan een angstaanjagend idee zijn. Daarom is het van belang om voordat je je CV naar potentiële werkgevers verstuurt, jezelf eerst goed voor te bereiden op de mogelijkheden die op je pad kunnen komen. De beste manier om dat te doen is goed na te denken over de volgende zes punten:

1. Stel je doelen vast Het is goed om na te denken over wat je wilt van je toekomstige carrière, zowel op de korte als op de lange termijn. Vraag jezelf af:

  • Wat vind ik leuk om te doen ?
  • Waar ben ik goed in ?
  • Op welke gebieden liggen mijn vaardigheden en kennis ?
  • Welke kenmerken van een baan zijn belangrijk voor mij ?

2. Verscherp je CV Elk woord op je CV moet doeltreffend zijn:

  • Houd een grote schoonmaak in de rubriek onderwijs. Als je hoger onderwijs hebt gevolgd, is informatie over je middelbare schooldiploma veel minder belangrijk en kan in de meeste gevallen tot één regel worden teruggebracht.
  • Pas zo nodig je CV aan aan elke afzonderlijke sollicitatie. Bestudeer de functiebeschrijving zorgvuldig en zorg ervoor dat je meest relevante ervaring eruit springt.
  • Wees kort, maar krachtig. Werkgevers ontvangen veel sollicitatiebrieven en de beste manier om je in positieve zin van andere sollicitaties te onderscheiden is door niet teveel details te vermelden.

3. Google jezelf.

Wat zou een werkgever tegenkomen als hij in Google een zoekopdracht naar jou zou opgeven? Zorg ervoor dat je de juiste privacy-instellingen gebruikt zodat je privéleven en je professionele leven gescheiden blijven.

4. Volg een cursus of doe vrijwilligerswerk.

Verhoog je inzetbaarheid door een cursus te volgen of vrijwilligerswerk te doen. Dat zijn twee manieren om te laten zien dat je over de juiste werkhouding beschikt en ondernemend bent. Ze voegen ook een meerwaarde toe aan je CV en zijn mogelijke gespreksonderwerpen tijdens een sollicitatiegesprek. Bovendien creëer je op die manier goede mogelijkheden om te netwerken.

5. Volg merken en recruiters op de sociale media.

 Als je al sites zoals Facebook en Twitter gebruikt, kijk dan op de pagina's van potentiële werkgevers en volg deze. Op die manier vind je niet alleen nieuws en vacatures, maar zal je ook meer te weten komen over hun bedrijfscultuur.

Je zult een duidelijk beeld krijgen over hoe de huidige arbeidsmarkt eruit ziet en of je daadwerkelijk zou passen bij de cultuur van het bedrijf waarbij je solliciteert. Dus zorg ervoor dat je ook onze Facebookpagina volgt !

6. Maak nieuwe contacten.

De meeste mensen doen het liefst zaken met personen die ze kennen of die hen worden aanbevolen. Laat vrienden, familie, oud-klasgenoten van de middelbare school of universiteit en professionele contacten daarom weten dat je op zoek bent naar een baan.

Aarzel ook niet hun hulp in te roepen bij het vinden van nieuwe contacten. Je kunt door middel van je profiel op LinkedIn nieuwe contacten opdoen, maar vergeet niet dat ook banenmarkten, alumni-evenementen en conferenties grote mogelijkheden bieden om te netwerken.