Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
x
Change Language

Vijf vaak gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken en hoe je deze het beste kunt beantwoorden

 

Nestle needs YOUth

 

Het is gelukt !

Je sollicitatiebrief heeft een zeer goede indruk gemaakt en nu willen ze jou persoonlijk ontmoeten.

Natuurlijk ben je zenuwachtig, maar je zult merken dat hoe beter je voorbereiding is, des te minder zenuwachtig je bent.

1. 'Wat weet je over ons bedrijf ?’

Met deze vraag wil de vragensteller nagaan of je je huiswerk hebt gedaan en of je een goede reden hebt voor je sollicitatie bij hun bedrijf. Zorg er bij elk sollicitatiegesprek voor dat je van tevoren weet wat de omvang is van de organisatie, de reikwijdte van hun aanbod van producten of diensten en wat de laatste ontwikkelingen zijn in het veld. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de geschiedenis, de doelen en het publieke imago van het bedrijf – zijn ze onlangs in het nieuws geweest?

2. ‘Wat motiveert je ?'

Bij deze vraag is het belangrijk om te laten zien dat je drijfveren van binnenuit komen. Denk na over de uitdagingen die je bent aangegaan en hoeveel voldoening het gaf om je doelen te verwezenlijken. Misschien heb je een evenement georganiseerd en is dat goed verlopen – in dat geval was je innerlijke drijfveer de wens om het anderen naar de zin te maken en het project tot een goed einde te brengen.

3. 'Wat zijn je zwakke punten ?'

Dit is zeker een vraag waarop je goed voorbereid moet zijn. Ons advies? Kies een zwak punt van jezelf uit het verleden en laat zien welke stappen je hebt gezet om jezelf op dit punt te verbeteren. Stel bijvoorbeeld dat presenteren niet je sterkste kant is. Geef dat dan toe, zeg dat je thuis hebt geoefend voor het oog van je vrienden die je presentatie bovendien op video hebben vastgelegd en dat je deze opname nu gebruikt om jezelf te verbeteren.

4. 'Waar zie je jezelf over vijf jaar ?’

Zoals vermeld in onze blog 'Zes dingen die je moet doen voordat je aan je zoektocht naar een baan begint', is het belangrijk dat je zowel over korte- als langetermijndoelstellingen hebt nagedacht. Praat over het soort carrière dat je voor jezelf voor ogen hebt en de stappen die je moet zetten om daar te komen. Leg ook een verband met de functie waar je nu naar solliciteert.

5. En ten slotte: ‘Heb je zelf misschien nog vragen ?’

Veel mensen worden overvallen door de vraag of ze zelf misschien nog iets willen vragen, een vraag die je zelfs nog kan worden gesteld bij het verlaten van de ruimte waar het sollicitatiegesprek heeft plaatsgevonden. Zorg dat je een vraag hebt voorbereid waaruit je enthousiasme blijkt en die speciaal betrekking heeft op de functie en/of de organisatie.

Een goede vraag zou kunnen zijn: 'Aan welke projecten wordt op dit moment op de afdeling gewerkt?'