Sort by
Sort by

Vanaf 1 januari 2023 kunnen alle koffiecapsules worden gesorteerd in de blauwe PMD-zak

Back to Press releases

Vanaf 2023 biedt Fost Plus, in samenwerking met Nespresso, Nestlé (voor de merken Starbucks by Nespresso, Nescafé Farmers Origins en Nescafé Dolce Gusto) en JDE Peet's (voor de merken L'Or en Douwe Egberts), alle Belgen een nieuwe sorteer- en recyclageoplossing aan. Alle koffie- en andere drankencapsules, zowel van aluminium als van plastic, kunnen vanaf dan worden gesorteerd in de blauwe PMD-zak voor recyclage.

Capsule Alu

Al meer dan 25 jaar is hij aanwezig in elke Belgische keuken of garage: met de blauwe zak kunnen bijna alle plastic huishoudelijke verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons worden gesorteerd, zodat ze vervolgens kunnen worden gerecycleerd. Vanaf 1 januari 2023 is dat des te meer het geval: vanaf dan kunnen capsules van koffie, de favoriete warme drank van de Belgen1, evenals alle andere drankencapsules, in heel België in de blauwe zak worden gesorteerd.

Het doel van dit nieuwe partnerschap is vooral om sorteren gemakkelijker te maken voor liefhebbers van koffiecapsules, die de blauwe zak al dagelijks gebruiken. Of het nu thuis is, op het werk of ergens anders waar je van een heerlijk kopje koffie kan genieten. Dankzij een extra materiaalstroom voor de blauwe zak, zal dit nieuwe systeem een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie.

Wim Geens, Managing Director van Fost Plus: "Hiermee zetten we samen een grote stap voorwaarts. Drankencapsules bevatten waardevolle materialen. Door ze samen met het PMD te sorteren, zorgen we voor een uniforme en toegankelijke recyclage-oplossing via de vijf sorteercentra die speciaal voor deze producten werden aangepast."

Eendracht maakt macht

Hoewel er voor sommige capsules al jaren inzamel-, sorteer- en recyclagekanalen bestaan, ontbrak een gemeenschappelijk en homogeen systeem voor alle koffie- en andere drankencapsules. Dit grote project is het resultaat van jarenlang onderzoek, ontwikkeling en overleg tussen Nespresso en Fost Plus, waarbij vervolgens ook JDE Peet’s (voor de merken L’Or en Douwe Egberts) en Nestlé (voor de merken Starbucks by Nespresso, Nescafé Farmers Origins en Nescafé Dolce Gusto) aansloten vanaf het moment dat ze op de markt kwamen. Het gaat om een aanzienlijke investering van de drie capsuleproducenten, die hiermee de recyclage van alle aluminium en plastic capsules op de Belgische markt financieren. Alle producenten en distributeurs van drankencapsules in het land worden overigens uitgenodigd om zich aan te sluiten bij dit historische partnerschap.

capsule plastique

Oliver Perquy, Managing Director Nespresso België en Luxemburg: "Sinds de lancering van ons inzamel- en recyclingsysteem in 2011 is het altijd onze bedoeling geweest om het recyclagepercentage van capsules te verhogen. Wij zijn ervan overtuigd dat de mogelijkheid om capsules in de blauwe zak te sorteren de recyclage voor onze consumenten gemakkelijker zal maken. Wij nodigen dan ook alle andere producenten of distributeurs van capsules uit om deel te nemen aan dit nieuwe, door Nespresso geïnitieerde systeem."

Michel Mersch, CEO van Nestlé België en Luxemburg: "Met dit initiatief hebben we weer een stap gezet naar meer circulariteit van onze verpakkingen. Het is geweldig nieuws dat we consumenten nu het gemak en de efficiëntie van de blauwe zak kunnen aanbieden voor de recyclage van onze speciaal ontworpen verpakkingen. Zo zullen ze kunnen blijven genieten van de kwaliteit van onze koffiecapsules, terwijl we meer doen om ze een tweede leven te geven.”

Sonja Wegscheider, General Manager Retail van Jacobs Douwe Egberts België en Luxemburg: "Bij JDE Peet's zijn we er trots op dat we alle Belgen geweldige koffie en momenten van verbondenheid kunnen bieden, vooral met onze merken L'Or en Douwe Egberts. Vermindering van onze impact op het milieu staat centraal in onze strategie en het is onze verantwoordelijkheid om verandering teweeg te brengen. Wat de recyclage van aluminium capsules betreft, was het voor ons duidelijk dat we samen de meeste impact kunnen maken. ”

Door hun krachten te bundelen willen Fost Plus, Nespresso, Nestlé en JDE Peet's alle in België geconsumeerde koffiecapsules recycleren.

1 GfK studie, 2020

Perscontact

Valerie Bruyninckx

Corporate Communication & PR Manager, Fost Plus
[email protected]
+32 471 758 312


Over Fost Plus

Fost Plus vzw staat in voor de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België. Door organisatie, financiering en communicatie geven wij een concrete invulling aan de circulaire verpakkingseconomie. Zo recycleren we jaarlijks bijna 90% van de huishoudelijke verpakkingen op de markt, dankzij een efficiënte inzameling van glas, papier-karton en PMD.

Verpakkingsbeheer is resoluut geëvolueerd naar duurzaam materialenbeheer. We werken daarvoor nauw samen met alle betrokken partijen: bedrijven, federaties, overheden, intercommunales, inzamel-, sorteer- en recyclagepartners en de burgers. Fost Plus werd in 1994 opgericht onder impuls van de industrie en de handel en is actief in de drie gewesten. Door aan te sluiten bij het collectieve systeem van Fost Plus dragen verpakkende bedrijven bij aan het realiseren van de ambitieuze Belgische en Europese recyclagedoelstellingen. www.fostplus.be

Over Nestlé in België en in Luxemburg

Nestlé Belgilux, dat sinds 1925 in België gevestigd is, biedt de consument meer dan 60 voedings- en drankmerken (NAN, Nescafé, Nesquik, Nespresso, Garden Gourmet, Purina, Lion, San Pellegrino, enz.), waaronder twee lokale watermerken die in de provincie Luxemburg worden gebotteld (Valvert en Nestlé Pure Life). Meer dan 700 medewerkers zetten zich dagelijks in en geloven in de kracht van goede voeding om de levenskwaliteit van iedereen vandaag en voor de toekomstige generaties te verbeteren, wat de bestaansreden van het bedrijf is en de drijvende kracht achter zijn activiteiten. Nestlé is actief betrokken bij de strijd tegen de opwarming van de aarde en heeft een ambitieus plan om tegen 2050 nul netto CO2-uitstoot te bereiken, onder meer via regeneratieve landbouw. Nestlé Belgilux maakt deel uit van Nestlé S.A., 's werelds grootste voedings- en drankbedrijf met 270.000 werknemers in 186 landen. Meer informatie is te vinden op www.nestle.be.

Over JDE Peet's

JDE Peet's is 's werelds toonaangevende “pure player” koffie- en theespecialist en serveert een 4.500 kopjes koffie of thee per seconde.

De meer dan 19.000 medewerkers van JDE Peets creëren elke dag opportuniteiten met betrekking tot koffie en thee en dit in meer dan 100 markten, verspreidt over de hele wereld en met een portfolio van meer dan 50 merken, waaronder L'OR, Peet's, Jacobs, Senseo, Tassimo, Douwe Egberts, Old Stad, Super, Pickwick en Moccona. Meer informatie op www.jdepeets.com.

In België is JDE aanwezig met de merken L'Or, Douwe Egberts, Senseo en Jacqmotte.

Over Nespresso

Nespresso is sinds 1992 actief in België. Het hoofdkantoor voor België en Luxemburg is gevestigd in Brussel. Nespresso stelt 300 mensen tewerk in België en heeft 10 boetieks en 2 pop-up stores in België en Luxemburg.

Nestlé Nespresso SA is de pionier en referentie op de markt van geportioneerde kwaliteitskoffie. In het kader van het AAA Nespresso-programma voor Duurzame Kwaliteit™ werkt het bedrijf met meer dan 140.000 koffieboeren in 18 landen zodat duurzame landbouwtechnieken gebruikt kunnen worden in hun boerderijen en in hun ecosystemen. Het programma werd in 2003 gestart, in samenwerking met de NGO Rainforest Alliance. Het zorgt ervoor dat het rendement en de kwaliteit van de oogst kan groeien en dat een duurzame en kwaliteitsvolle koffie gegarandeerd wordt, maar ook dat de levensomstandigheden van de boeren en hun gemeenschappen worden verbeterd.

Nespresso behaalde in 2022 de B Corp™certificering. Het bedrijf sluit zich op die manier aan bij een internationale beweging van 4.900 bedrijven die voldoen aan de strenge B Corp-normen voor matschappelijke- en milieu verantwoordelijkheid en voor transparantie.

De hoofdzetel van Nespresso ligt in Vevey, Zwitserland. Het bedrijf is aanwezig in 81 landen en telt 13.000 medewerkers. In 2021 exploiteerde het een wereldwijd retailnetwerk van 802 boetieks.

Ga voor meer informatie naar de bedrijfswebsite van Nespresso: www.nestle-nespresso.com.