Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Plantaardige voeding wint terrein bij de consumenten, en dat is goed nieuws! Het promoten van plantaardige voeding is immers van vitaal belang voor zowel de mens als de planeet. Maar wat houdt dat in? Hoe stel je een plantaardig gerecht samen? Nutrition Square by Nestlé organiseerde een symposium voor studenten voedings -en dieetleer en gezondheidsprofessionals om dit onderwerp te bespreken.

Uit de laatste rapporten van de Global Burden of Disease en de Eat-Lancet blijkt dat een meer plantaardige voeding een antwoord biedt zowel voor de preventie van bepaalde niet-overdraagbare ziekten zoals obesitas, type 2-diabetes en hart- en vaatziekten als voor de klimaatuitdagingen. Voedingsprofessionals spelen een cruciale rol om hun patiënten te helpen meer plantaardig, op hun eigen tempo en volgens hun behoeften te eten. Dit is de belangrijkste boodschap van het symposium ‘De voedseltransitie: minder vlees, meer plantaardig’, dat werd georganiseerd door Nestlé met presentaties van diëtiste Lut Van Lierde en onderzoeker Evelien Mertens.

Wat houdt een meer plantaardige voedingswijze in?

Lut

Diëtiste Lut Van Lierde belichtte wat een meer plantaardige voedingswijze precies inhoudt, en hoe die evenwichtig kan blijven.

  • Volgens de onderzoekers kan dit verschil onder meer te wijten zijn aan de omvang en de duur van de studie, de proefpersonen en de kwaliteit van het gevolgde dieet.
  • De voedseltransitie heeft betrekking op acht voeding gebonden risicofactoren uit de top 15: denk met name aan te weinig volkorengranen eten, en te veel rood vlees nuttigen.
  • Een duurzaam voedingspatroon berust op vier pijlers: gezondheid, milieu, economie en cultuur.
  • De EAT-Lancet Commission stelde een planetair bord samen dat tegen 2050 10 miljard mensen gezond moet voeden.
  • Vlaanderen streeft tegen 2030 naar een half-half eetpatroon, waarbij we één dag op de twee plantaardig eten.
  • Flexitarisme wordt de nieuwe norm: 28% van de bevolking eet minstens 3 dagen per week vegetarisch.
  • Bij de keuze van de eiwitbronnen is de kwaliteit en de hoeveelheid eiwitten van groot belang.
  • Ultrabewerkte voeding kent een meer genuanceerd verhaal.

Het aantal flexitariërs is in 6 jaar tijd meer dan verdubbeld

Steeds meer Belgen integreren een meer plantaardige voeding in hun dagelijks leven. Volgens een iVox-studie* is het aantal Belgen dat zich als flexitariër identificeert tussen 2016 en 2022 aanzienlijk gestegen, van 13% naar 28%, en twee derde van onze medeburgers kiest af en toe voor vleesvervangers.

Hoe kun je je patiënten begeleiden bij deze veranderingen in hun voedingsgewoonten? Ontdek hoe je duurzaam en gezond kan verenigen op het bord met behulp van onze adviestool.

Voordelen, tekorten en vervangers

alternative vegetale

Voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong beperken zich niet tot groenten en fruit. Granen, peulvruchten, noten, enz. We hebben voor jou de verschillende plantaardige voedingsgroepen en hun voordelen verzameld.

Hoewel de voordelen van een meer plantaardige voeding goed gekend zijn, is het belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.

Hoe kan je voedingstekorten vermijden? Eiwitten, vitaminen en mineralen: het juiste evenwicht wordt bereikt door voldoende te variëren en aandacht te besteden aan bepaalde voedingsstoffen, zoals de bron van eiwitten, ijzer en vitamine B12.

Eenvoud: het eerste criterium voor de Belgen. Welke vleesvervangers?

alternative vegetale

In een steeds complexere wereld zijn de consumenten op zoek naar oplossingen om hun leven te vereenvoudigen. Volgens een enquête waaraan meer dan 7.000 Belgen deelnamen, is vereenvoudiging het belangrijkste criterium dat bijdraagt aan een betere levenskwaliteit**.

Op het symposium stelde Evelien Mertens, onderzoeker en lector voedings- en dieetkunde aan Erasmushogeschool Brussel en zelfstandig diëtiste, de resultaten voor van haar recente analyse (juni 2024) van de nutritionele samenstelling van kant-en-klare vleesalternatieven in België, gepubliceerd in Nutrients.

Deze analyse toetst vegetarische en volledig plantaardige vleesalternatieven aan de normwaarden en vergelijkt hun voedingswaarden met die van hun dierlijke tegenhangers.

  • Globaal scoren vleesvervangers goed op de normwaarden voor eiwitten, verzadigd vet, zout, ijzer en vitamine B12.
  • De overall beste categorieën zijn veggie/vegan stukjes/reepjes/blokjes & veggie/vegan gehakt.
  • De overall minst goede categorieën zijn peulvruchtenburgers/falafel (te weinig eiwitten) & kaasburgers/-schnitzels + noten-/zadenburgers + worsten (te veel totaal vet).
  • Conclusie: kant-en-klare vleesalternatieven kunnen hun plaats hebben binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon en hebben voordelen ten opzichte van vlees: hoger in vezels; meestal lager in verzadigd vet. Dat is van belang voor de huidige problematiek met betrekking tot de gezondheid van de mens en de planeet.

Lijst van plantaardige bronnen van ijzer

IJzer is een risicovoedingstof voor verschillende bevolkingsgroepen, met name vrouwen, sporters en ouderen. Daarom moet er in een plantaardig dieet aandacht worden besteed aan ijzerrijke voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen hoeven niet noodzakelijkerwijs van vleesvervangers te komen. Ze kunnen ook uit andere voedingsmiddelen worden gehaald.

Eenvoudig te bereiden voorbeelden nodig? Garden Gourmet wil de plantaardige transitie gemakkelijker maken voor zoveel mogelijk mensen en biedt het breedste assortiment kant-en-klare plantaardige alternatieven in België aan. Met een veertigtal producten is er voor elk wat wils. Een snelle keuze zonder in te boeten op de smaak. Bovendien heeft het merendeel van de Garden Gourmet-producten een Nutri-Score A of B. 

Ontdek het Garden Gourmet-assortiment in detail in dit compendium.

*iVOX & ProVeg België, onderzoek bij volwassen Belgen ‘veggie barometer’, januari 2022.
**YouGov, Havas Meaningful Brands, 2023.

tools