Plantaardige voeding: de alternatieven in één oogopslag

Plantaardige voeding wint terrein bij de consumenten, en dat is goed nieuws! Het promoten van plantaardige voeding is immers van vitaal belang voor zowel de mens als de planeet. Maar wat houdt dat in? Hoe stel je een plantaardig gerecht samen? Nutrition Square by Nestlé organiseerde een symposium voor studenten voedings -en dieetleer en gezondheidsprofessionals om dit onderwerp te bespreken.
Uit de laatste rapporten van de Global Burden of Disease en de Eat-Lancet blijkt dat een meer plantaardige voeding een antwoord biedt zowel voor de preventie van bepaalde niet-overdraagbare ziekten zoals obesitas, type 2-diabetes en hart- en vaatziekten als voor de klimaatuitdagingen. Voedingsprofessionals spelen een cruciale rol om hun patiënten te helpen meer plantaardig, op hun eigen tempo en volgens hun behoeften te eten. Dit is de belangrijkste boodschap van het symposium ‘De voedseltransitie: minder vlees, meer plantaardig’, dat werd georganiseerd door Nestlé met presentaties van diëtiste Lut Van Lierde en onderzoeker Evelien Mertens.
Wat houdt een meer plantaardige voedingswijze in?
Het aantal flexitariërs is in 6 jaar tijd meer dan verdubbeld
Steeds meer Belgen integreren een meer plantaardige voeding in hun dagelijks leven. Volgens een iVox-studie* is het aantal Belgen dat zich als flexitariër identificeert tussen 2016 en 2022 aanzienlijk gestegen, van 13% naar 28%, en twee derde van onze medeburgers kiest af en toe voor vleesvervangers.
Hoe kun je je patiënten begeleiden bij deze veranderingen in hun voedingsgewoonten? Ontdek hoe je duurzaam en gezond kan verenigen op het bord met behulp van onze adviestool.
Hoewel de voordelen van een meer plantaardige voeding goed gekend zijn, is het belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.
Hoe kan je voedingstekorten vermijden? Eiwitten, vitaminen en mineralen: het juiste evenwicht wordt bereikt door voldoende te variëren en aandacht te besteden aan bepaalde voedingsstoffen, zoals de bron van eiwitten, ijzer en vitamine B12.
- Hoe kun je een goed evenwicht bereiken met plantaardige eiwitten? Ontdek hier ons artikel en onze tools: ‘De eiwittransitie in beeld: van dierlijk naar plantaardig’
Deze analyse toetst vegetarische en volledig plantaardige vleesalternatieven aan de normwaarden en vergelijkt hun voedingswaarden met die van hun dierlijke tegenhangers.
- Globaal scoren vleesvervangers goed op de normwaarden voor eiwitten, verzadigd vet, zout, ijzer en vitamine B12.
- De overall beste categorieën zijn veggie/vegan stukjes/reepjes/blokjes & veggie/vegan gehakt.
- De overall minst goede categorieën zijn peulvruchtenburgers/falafel (te weinig eiwitten) & kaasburgers/-schnitzels + noten-/zadenburgers + worsten (te veel totaal vet).
- Conclusie: kant-en-klare vleesalternatieven kunnen hun plaats hebben binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon en hebben voordelen ten opzichte van vlees: hoger in vezels; meestal lager in verzadigd vet. Dat is van belang voor de huidige problematiek met betrekking tot de gezondheid van de mens en de planeet.
Lijst van plantaardige bronnen van ijzer
IJzer is een risicovoedingstof voor verschillende bevolkingsgroepen, met name vrouwen, sporters en ouderen. Daarom moet er in een plantaardig dieet aandacht worden besteed aan ijzerrijke voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen hoeven niet noodzakelijkerwijs van vleesvervangers te komen. Ze kunnen ook uit andere voedingsmiddelen worden gehaald.
- Download de tool: ‘Plantaardige bronnen van ijzer’.
*iVOX & ProVeg België, onderzoek bij volwassen Belgen ‘veggie barometer’, januari 2022.
**YouGov, Havas Meaningful Brands, 2023.