Sort by
Sort by

Waarom werd Nestlé geboycot?

Bijgewerkt in januari 2024


In de jaren 1970 zorgden de dalende aantallen moeders die borstvoeding gaven ervoor dat organisaties zich openlijk zorgen gingen maken over de marketingpraktijken van fabrikanten van moedermelkvervangers - waaronder Nestlé - in ontwikkelingslanden.

Daardoor lanceerde de Infant Formula Action Coalition in 1977 een boycot van al onze producten in de Verenigde Staten. In 1984 werd die boycot opgegeven.

Waarom werd de boycot in de VS opgeheven?

In 1981 keurde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een aantal aanbevelingen goed voor lidstaten wat betreft de marketing van moedermelkvervangers, melkflesjes en spenen. Dit is de gekende ‘WHO Code (pdf, 128Kb)’. Lees meer over de Code.

Heel wat ontwikkelingslanden hebben de Code niet volledig geïmplementeerd. In 1982 werden wij de eerste fabrikant om ons eigen beleid in te voeren, gebaseerd op de WHO Code, om de manier waarop wij moedermelkvervangers in ontwikkelingslanden op de markt brengen te reglementeren. We hebben dit beleid bijgewerkt in 1984 na overleg met de betrokken partijen, waaronder de WHO, de United Nations Children's Fund (UNICEF) en maatschappelijke verenigingen.

Als gevolg daarvan verdween de Amerikaanse boycot.

We streven ernaar om onze praktijken te blijven verbeteren en we hebben meermaals ons beleid (pdf, 1.67Mb) herzien sinds het werd ingevoerd, op basis van praktijkervaring en ontwikkelingen in de aanbevelingen van de WHO.

Zijn er vandaag nog steeds boycotactiviteiten?

Ja. In 1988 startte een groep organisaties in het Verenigd Koninkrijk opnieuw met een boycot tegen ons die nog steeds loopt, ondanks het feit dat wij de WHO Code volgen zoals die wordt geïmplementeerd door regeringen wereldwijd.

Doordat wij werden opgenomen in de FTSE4Good-index voor verantwoorde investeringen in 2011 eindigden de United Reformed Churches hun steun aan de boycot. Een aantal andere belangrijke partijen volgden hen daarin, zoals de General Synod of the Church of England, de Royal College of Midwives en de Methodist Ethical Investment Committee.

Nog vragen? Neem contact met ons op.