Sort by
Sort by

Hoe kunnen we de Nutri-Score optimaal gebruiken?

Nutriscore

Hoe kan het label met 5 kleuren dat op steeds meer producten prijkt, ons helpen om evenwichtiger te eten? Volgens tal van experts en gezondheidsprofessionals is het cruciaal dat het systeem goed wordt uitgelegd en in een bredere context wordt geplaatst.

Kent u de Nutri-Score, het logo met 5 letters (van A tot D) en 5 kleuren dat tegenwoordig op de voorkant van heel wat verpakkingen prijkt? Het systeem is bedoeld om de voedingskwaliteit te beoordelen van 100 g van hunproduct en wordt aanbevolen door de instanties voor volksgezondheid van verschillende Europese landen, waaronder België. Hoewel het niet verplicht is, heeft Nestlé ervoor gekozen om de Nutri-Score op zijn producten te vermelden om de consument beter te informeren. Daarnaast stimuleert het ons om de voedingskwaliteit van onze producten verder te verbeteren.

Nutri-Score: gezondheidsprofessionals mobiliseren

De Nutri-Score roept veel vragen op, en om die correct te kunnen beantwoorden moeten we het systeem goed begrijpen. Door de digitalisering circuleert er – vooral op sociale media – heel wat informatie, waardoor we soms door de bomen het bos niet meer zien. Gezondheidsprofessionals spelen dan ook een belangrijke rol in het verspreiden van de juiste informatie. Om de informatieverspreiding over de Nutri-Score te verbeteren heeft Nestlé in het kader van Nutrition Square, het platform voor gezondheidsprofessionals, een evenement georganiseerd over de Nutri-Score en het digitale tijdperk*. Tal van experts en gezondheidsprofessionals wisselden ervaringen uit over de vragen die patiënten stellen, de meest voorkomende foutieve opvattingen en de manieren om daarop te reageren, onder meer door sociale media te gebruiken.

Hierbij enkele zaken die we graag willen verduidelijken.

Celine Vereeck

Een beknopte samenvatting van de Nutri-Score

  • Waar komt de Nutri-Score vandaan? Het systeem werd in Frankrijk ontwikkeld door onafhankelijke onderzoekers en is eigendom van het Franse ministerie voor Volksgezondheid. De Nutri-Score wordt in Frankrijk, België, Zwitserland, Duitsland, Spanje, Nederland en Luxemburg aanbevolen door de instanties voor volksgezondheid.
  • Met de Nutri-Score kunnen we de voedingskwaliteit vergelijken van producten uit dezelfde categorie. Een light frisdrank vergelijken met gerookte zalm is zinloos.
  • Van een product met Nutri-Score A mogen we niet zo veel eten als we willen, en een product met Nutri-Score D hoeft niet volledig verbannen te worden. Het is vooral belangrijk om rekening te houden met de portiegrootte en de frequentie.
  • Diepvriesfrieten hebben zoals ze verkocht worden een Nutri-Score A of B. Het zijn namelijk aardappelen (Nutri-Score A) die eventueel voorgebakken zijn (Nutri-Score B). De Nutri-Score kan niet berekend worden op basis van bereide frieten, aangezien er talloze verschillende bereidingswijzen zijn (gebruikte vetstof, baktemperatuur en -tijd, toevoeging van zout enz.).
  • Olijfolie heeft een Nutri-Score C omdat het per 100 g veel calorieën bevat. Dat betekent niet dat olijfolie niet goed is voor de gezondheid, maar wel dat we het in beperkte hoeveelheden moeten consumeren.
  • Gerookte zalm heeft een Nutri-Score D omdat het product rijk is aan zout, een ingrediënt dat de Nutri-Score negatief beïnvloedt.
  • De Nutri-Score alleen is niet voldoende voor een evenwichtig voedingspatroon. Daarvoor moeten we de principes van de Voedingsdriehoek volgen, en de hoeveelheid en frequentie daaraan aanpassen. Aarzel niet om advies te vragen aan een diëtist.

*Het seminarie 'Nutri-Score & Digitalisering van de Gezondheidszorg' werd georganiseerd door Nestlé in het kader van Nutrition Square en vond plaats op 9 februari 2021 (Franstalige versie) en 11 februari 2021 (Nederlandstalige versie).

Amandine De Paepe
Silke Noel