Sort by
Sort by

25 g restafval per werknemer per maand: Nestlé wordt het eerste ‘Zero Waste’-bedrijf in België

Back to Press releases

Geen grijze vuilniszakken meer in het Belgisch hoofdkantoor van Nestlé in Brussel! Met 0,6% restafval in totaal is het voedingsbedrijf een zeer goede leerling op het gebied van circulariteit. Een zorgvuldige inspanning om alle stromen van het bedrijf te valoriseren beloond met het ‘Zero Waste’-certificaat. De sleutel tot dit succes? De inzet van de medewerkers en een flinke dosis creativiteit.

Homme trie les déchets

Van 2 kg tot 25 g per maand: werk op alle niveaus van het bedrijf

Vandaag zijn er slechts drie soorten afvalbakken beschikbaar voor de medewerkers van Nestlé in het hoofdkantoor in Brussel. Een zak voor restafval is niet meer nodig, want dit vertegenwoordigt nog slechts 0,6%! Om zover te komen, heeft het bedrijf zijn hele ecosysteem moeten mobiliseren: werknemers, leveranciers, cateringdienst. Met begeleiding bij elke stap van het afvalverwerkingsbedrijf Renewi.

De eerste audit, die in 2019 werd uitgevoerd, maakte het mogelijk de restfracties te identificeren voor het opstellen van een actieplan om van 11,5 ton restafval in 2019 (of 2 kg per werknemer per maand) naar slechts 1,8 ton afval in 2022 te gaan (62 g per werknemer per maand) en om vanaf november 2022 tot het uitzonderlijke resultaat van 25 g per werknemer per maand te komen.

Een grote uitdaging voor alle bedrijven, vooral die in Brussel waar slechts 35% van het afval wordt gerecycleerd...een percentage dat het Gewest tegen 2030 tot 70% wil zien stijgen1.

Kris Veirier-Peeters, General Services Manager bij Nestlé, legt ons uit hoe dit project is begonnen: ‘We hebben de principes van de circulaire economie gevolgd: vermijden, verminderen, valoriseren. De eerste stap was het elimineren van alle plastic voor eenmalig gebruik om vervolgens op zoek te gaan naar alternatieven voor niet-recycleerbare verpakkingen of producten die onze vestiging binnenkwamen.’ .

Herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar... niets anders

Welke pennen zijn recycleerbaar? Hoe kunnen we voldoen aan de voedselveiligheidsnormen door de ingrediënten van ons restaurant op een circulaire manier te laten leveren?

Dit zijn allemaal vragen waar Nestlé en zijn leveranciers over moesten nadenken. Eén regel: alles wat het hoofdkantoor van het bedrijf binnenkomt, moet herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar zijn.

‘We hebben onze hele toeleveringsketen moeten herzien met al onze leveranciers, maar ook met onze medewerkers,’ vervolgt Kris Veirier-Peeters. Iedereen heeft het spel gespeeld en is met soms creatieve ideeën gekomen. Want dit project is vooral een kwestie van gedragsverandering.’

Het voedsel dat in het bedrijfsrestaurant wordt bereid, wordt bijvoorbeeld gepresenteerd in herbruikbare of 100% recycleerbare verpakkingen. Al het organische afval van het gebouw wordt gecomposteerd. Kantoorbenodigdheden moeten 100% recycleerbaar zijn. Gedaan met notitieboekjes met spiraal, verpakkingen van meerdere materialen die niet kunnen worden gerecycleerd of zelfs het plastificeren van interne documenten. Ook intern zijn nieuwe oplossingen voorgesteld :‘Geen noppenfolie meer om onze stalen en ons reclamemateriaal naar onze klanten te sturen! Wij versnipperen onze kartonnen dozen ter plaatse en gebruiken de snippers om onze breekbare producten te beschermen.’ .

Een hologram om de werknemers op te leiden in het nieuwe sorteersysteem

Het succes van dit initiatief ligt ongetwijfeld in de mobilisatie van de 480 medewerkers van het hoofdkantoor in Brussel. Lang voordat het project in 2019 van start ging, werd een ludiek bewustmakingsprogramma over goed sorteren opgezet: een sorteerwedstrijd per verdieping, informatiedagen in de vorm van een spel, quiz, interne communicatie via meerdere kanalen.
Voor de laatste stap om de afvalbak voor restafval af te schaffen, sorteerden de medewerkers al heel goed. Om de overgang naar afval in 3 stromen te waarborgen: PMD+, karton en organisch afval, heeft Nestlé een beroep gedaan op een ongebruikelijke opleider: een hologram!
De opleider, belichaamd door actrice Line Elligiers, die dicht bij de sorteerbakken stond, legde de werknemers het doel van elke afvalbak uit, in het bijzonder die van de PMD+ zak die onlangs in België is ingevoerd. Een innovatieve aanpak waardoor de juiste gebaren veel sneller konden worden geïntegreerd.

Het eerste ‘Zero Waste’-certificaat van België

Dankzij zijn inspanningen en resultaten heeft Nestlé België het eerste ‘Zero Waste’-certificaat van België gekregen. Dit certificaat, afgeleverd door het onafhankelijke auditbureau Keurmerk Nederland2, beoogt bedrijven aan te moedigen om meer circulair te zijn en de aanzienlijke inspanningen van bepaalde organisaties te erkennen naar hun juiste waarde. Het certificaat wordt toegekend op basis van zeer strenge criteria, en wordt jaarlijks gecontroleerd in de kantoren om ervoor in aanmerking te blijven komen.

certificat tri

En het vervolg? De inspanningen van Nestlé houden hier niet op. Het bedrijf zal de inkomende stromen blijven verminderen en de voedselverspilling in zijn restaurant nog intensiever aanpakken.

Dit initiatief is een concrete illustratie van de wil van Nestlé om op alle niveaus van het bedrijf, vanaf het ontwerp van zijn producten, hun verpakkingen, de logistiek tot het beheer van zijn infrastructuur, te werken aan het halveren van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 om Net Zero te bereiken tegen 2050.

1 Cijfers uit het tussentijds verslag van het Gewestelijk Hulpbronnen- en Afvalbeheerplan
2 Er bestaat momenteel geen Belgisch certificeringssysteem.

Contactpersoon media

Florence Maniquet

[email protected]
+32 485 69 47 09


Over Nestlé in België en in Luxemburg

Nestlé Belgilux, dat sinds 1925 in België gevestigd is, biedt de consument meer dan 60 voedings- en drankmerken (NAN, Nescafé, Nesquik, Nespresso, Garden Gourmet, Purina, Lion, San Pellegrino, enz.), waaronder twee lokale watermerken die in de provincie Luxemburg worden gebotteld (Valvert en Nestlé Pure Life).
Meer dan 700 medewerkers zetten zich dagelijks in en geloven in de kracht van goede voeding om de levenskwaliteit van iedereen vandaag en voor de toekomstige generaties te verbeteren, wat de bestaansreden van het bedrijf is en de drijvende kracht achter zijn activiteiten. Nestlé is actief betrokken bij de strijd tegen de opwarming van de aarde en heeft een ambitieus plan om tegen 2050 nul netto CO2-uitstoot te bereiken, onder meer via regeneratieve landbouw. Nestlé Belgilux maakt deel uit van Nestlé S.A., 's werelds grootste voedings- en drankbedrijf met 270.000 werknemers in 186 landen. Meer informatie is te vinden op www.nestle.be.

Over Renewi

Renewi is een toonaangevend waste-to-productbedrijf, dat met 6.500 medewerkers op 174 locaties verspreid over Europa, iedere dag nieuw leven geeft aan gebruikte materialen. Renewi denkt anders over afval en ziet het als een kans. Met innovatie en gebruik van de nieuwste technologie zetten we afval weer om tot bruikbare materialen, zoals papier, metaal, plastic, glas, hout, bouwstoffen, compost en energie. Op deze manier haalt Renewi de grondstoffen van morgen uit het afval van vandaag en draagt zo bij aan een schonere, circulaire wereld waarin afval niet meer bestaat. Renewi heeft een volledige nationale dekking in België met 32 vestigingen verspreid over het land. Met een marktaandeel van ongeveer 30% is het de grootste afvalinzamelings- en verwerkingsbedrijf en is markleider in de meeste afvalsegmenten. De 2.400 Belgische werknemers verwerken jaarlijks ongeveer 3 miljoen ton afval.