Sort by
Sort by

Een inclusieve cultuur en werkomgeving creëren

Diversiteit, gelijkheid en inclusie zijn geen kortetermijnstrategie of vanzelfsprekendheid. 

Bijgewerkt januari 2024


Ongeacht het land waar wij onze activiteiten uitoefenen, en met een open cultuur en waarden gebaseerd op respect, proberen wij er alles aan te doen om een open en inclusieve werkomgeving te creëren waar werknemers zich op hun gemak en voldoende in vertrouwen voelen om zichzelf te zijn.  

Zelfrespect, respect voor anderen, respect voor diversiteit en respect voor de toekomst zijn de 4 waarden die wij verdedigen en toepassen. 

We zijn ervan overtuigd dat elk individu, ongeacht zijn genderidentiteit, religie, culturele afkomst, leeftijd, handicap of seksuele geaardheid, moet worden gerespecteerd en gesteund. 

Als onderneming met 178 nationaliteiten en meer dan 270.000 werknemers erkennen we dat de barrières voor gelijkheid, de culturele dynamiek en de behoeften van werknemers zeer divers zijn. Dus bij het uitstippelen van onze strategie voor diversiteit en inclusie hebben we geen pasklare oplossing.  

We zijn ervan overtuigd dat diversiteit creativiteit en innovatie stimuleert, en onze organisatie vooruithelpt. 

Evenwicht tussen de geslachten 

Via ons Gender Balance Acceleration Plan werken wij al heel lang aan de bevordering van gelijkheid tussen de geslachten bij Nestlé. Sinds 2001 zijn wij lid van het Global Compact van de Verenigde Naties.   

In het kader van ons Versnellingsplan voor evenwicht tussen de geslachten - Gender Balance Acceleration Plan wordt meer dan 30% van onze 200 hoogste directiefuncties nu bekleed door vrouwen en maakt meer dan 45% van de vrouwen deel uit van het midden- en hoger kaderpersoneel. 

Begin 2024 bekleedt in België en Luxemburg 39% van de vrouwen een directiefunctie en 49% van de vrouwen maakt deel uit van het midden- en hoger kaderpersoneel.  

Werken met een handicap 

We moedigen de inclusie van mensen met een handicap aan. In 2020 hebben wij de verbintenis The Valuable 500 ondertekend om inclusie van mensen met een handicap deel te laten uitmaken van ons leiderschapsprogramma. 

In België werken wij samen met DiversiCom een vzw die de tewerkstelling van mensen met een handicap vergemakkelijkt en advies geeft aan ondernemingen die een persoon met een handicap willen aanwerven omwille van zijn vaardigheden. 

Ras en etniciteit 

Nestlé heeft een lange geschiedenis in het bevorderen van raciale en etnische inclusie. Vandaag wordt meer dan 85% van de functies binnen de directiecomités in de landen waar wij actief zijn, bekleed door lokale werknemers. 

Gendermix 

Een van de gebieden waarin diversiteit en inclusie ook echt een verschil maken, is de gendermix.  Opnieuw is dit niet gewoon het geval omdat het juist is om dat te doen, maar omdat we ons potentieel alleen kunnen bereiken als al onze werknemers hun potentieel bereiken. 

We verbinden ons ertoe om een werksfeer te creëren waarin LGBTQI+ werknemers zich veilig en betrokken voelen, en vrij zijn om zichzelf te zijn en zich te ontplooien. Daarvoor hebben we een beleid en programma's om gelijke kansen te bevorderen, discriminatie tegen te gaan en het bewustzijn onder al onze werknemers te vergroten. Wij moedigen ook training en voorlichting aan over LGBTQI+ kwesties om een beter begrip en een grotere acceptatie te bevorderen.  

Onze publieke steun voor de VN-gedragsnormen tegen discriminatie van LGBTI'ers en de wereldwijde invoering van een verplicht trainingsprogramma over onbewuste vooroordelen voor alle werknemers van Nestlé hebben elk op hun eigen manier geholpen om het tij te keren.  

De lancering van ons nieuwe globale ouderschapsbeleid, dat dezelfde voordelen biedt aan koppels van hetzelfde geslacht en koppels van verschillend geslacht, versterkt de leden van de LGBTQI+ gemeenschap nog meer. 

Belangrijke momenten voor reflectie, zoals de Pride Month die we elk jaar in juni organiseren, kunnen per Nestlé-markt verschillen en moeten inspelen op de lokale behoeften en de context van elke entiteit. 

Waar we ons voor alle Nestlé-teams op richten, is het einddoel: ervoor zorgen dat LGBTQI+ werknemers zich gesteund en in staat gesteld voelen om hun volledige potentieel te bereiken op de werkplek.