Sort by
Sort by

Hoe zorgen wij ervoor dat de mensenrechten worden geëerbiedigd in onze hele waardeketen?

Bijgewerkt in januari 2024


Mensen en eerbiediging van de mensenrechten staan centraal in de cultuur en waarden van Nestlé. Wij verbinden ons ertoe om de mensenrechten te eerbiedigen in al onze activiteiten. Wij doen dit door blijk te geven van due diligence op het terrein, door bewustmaking, door goede praktijken te bevorderen en door mensen verantwoordelijk te maken in onze hele waardeketen. 

Sinds 2011 hebben wij meer dan 280.000 werknemers opgeleid in de mensenrechten, die volledig geïntegreerd zijn in onze bestuursstructuur. 

Wij hebben ook duizenden belanghebbenden, waaronder ngo's, betrokken om hun feedback te verzamelen en te streven naar voortdurende verbetering. 

Wat doet Nestlé om de mensenrechten te eerbiedigen in zijn waardeketen? 

Tot nu toe bestond een groot deel van ons werk uit het opzetten van systemen en het ontwikkelen van processen om risico’s voor de mensenrechten in onze activiteiten en onze toeleveringsketens te beoordelen, aan te pakken en erover te rapporteren. Wij hebben ook aanzienlijke vooruitgang geboekt door bewustmaking met betrekking tot de mensenrechten daar waar die beperkt waren en door de capaciteiten te versterken daar waar dat nodig was.  

Om meer te weten: Human rights journey timeline (pdf, 100Kb) 

In december hebben wij ons kader en onze routekaart voor de mensenrechten gepubliceerd om onze inspanningen te versnellen en de mensen in onze hele waardeketen beter te beschermen. 

Due diligence - het op transparante wijze beoordelen, aanpakken en rapporteren van werkelijke en potentiële risico's voor de mensenrechten - staat centraal in ons kader voor de mensenrechten. Begin 2023 hebben wij publiekelijk actieplannen gelanceerd voor elke van onze tien belangrijkste kwesties. 

Tegen 2025 zullen wij rapporteren over onze voortgang met betrekking tot deze actieplannen. Tot dan zullen wij blijven rapporteren over onze voortgang via onze Creating Shared Value-rapporten. 

Due diligence is gebaseerd op vijf katalysatoren die de doeltreffendheid van onze acties waarborgen. Wij blijven bijvoorbeeld de mensenrechten integreren in alle niveaus van onze bestuursstructuur en creëren stimulansen om voortdurende verbetering te stimuleren.  

Meer informatie over onze vijf katalysatoren en de top tien van de belangrijkste kwesties: Our approach to human rights

 

Hoe zorgen wij ervoor dat de mensenrechten worden geëerbiedigd in onze toeleveringsketen? 

  • Verplichte vereisten: wij definiëren vereisten waarover niet onderhandeld kan worden (Nestlé Responsible Sourcing Standard (pdf, 2Mb), met name op het gebied van de mensenrechten, waaraan onze leveranciers te allen tijde moeten voldoen. 
  • Naleving: geaccrediteerde bedrijven voeren onafhankelijke audits uit om de naleving te controleren. Als er problemen van niet-naleving of tekortkomingen worden vastgesteld, wordt er een plan opgesteld en uitgevoerd. 
  • Stroomopwaartse toeleveringsketens: bovendien werken wij nauw samen met onze directe leveranciers en onze partners om onze stroomopwaartse toeleveringsketens in kaart te brengen en beoordelingen van de landbouwbedrijven uit te voeren. In veel gevallen helpt dit bij het identificeren van problemen die gepersonaliseerde tussenkomsten vereisen op lange termijn om de onderliggende oorzaken aan te pakken. 
  • Laatste redmiddel: als onze leveranciers geen corrigerende maatregelen nemen om schendingen te verhelpen of zich niet aan de overeengekomen deadlines houden, ondernemen wij actie die zo ver kan gaan dat wij ze uit onze toeleveringsketen verwijderen en hun contracten beëindigen. 

Wat wordt er gedaan om kinderen in het bijzonder te beschermen? 

Kinderen verdienen de kans om te leren en op te groeien in een veilige en gezonde omgeving. Wij werken samen met onze leveranciers en de lokale gemeenschappen om de risico's van kinderarbeid in onze toeleveringsketen te voorkomen en aan te pakken. 

Tienduizenden kinderen hebben geprofiteerd van onze actie tegen kinderarbeid. Armoede, gebrek aan toegang tot onderwijs en gebrek aan bewustmaking rond de veiligheid van kinderen behoren tot de onderliggende oorzaken van kinderarbeid. Ons werk beoogt actie op het terrein om deze onderliggende oorzaken aan te pakken en onze sociale impact werd beoordeeld door onafhankelijke derden. Wij hebben gewerkt aan de bouw en renovatie van 50 scholen in Ivoorkust en de toegang tot onderwijs verbeterd, waardoor 145.000 kinderen werden beschermd tegen het risico op kinderarbeid. 

In januari 2022 hebben wij een nieuw plan aangekondigd om de risico's van kinderarbeid in de cacaoproductie aan te pakken. Centraal in dit plan staat een innovatief programma voor inkomensverbetering, dat tot doel heeft het levensonderhoud van cacaotelende gezinnen te verbeteren en tegelijkertijd regeneratieve landbouwpraktijken en gendergelijkheid te bevorderen. Een bonus in contant geld wordt rechtstreeks uitbetaald aan cacaotelende gezinnen voor bepaalde activiteiten zoals hun kinderen inschrijven op school en snoeien. 

De Fair Labor Association (FLA) heeft dit werk geëvalueerd en bevestigd dat er vooruitgang is geboekt op belangrijke gebieden zoals transparantie, bewustmaking van kinderarbeid, verhoging van het schoolbezoek en het opzetten van activiteiten die inkomsten genereren. 

Publiceren wij rapporten over de mensenrechten? 

Wij geloven dat transparantie en vooruitgang onderling van elkaar afhankelijk zijn. Nieuwe technologieën zoals satellietmonitoring, uitdrukkingsmechanismen voor werknemers en blockchain zijn essentieel geweest om inzicht te krijgen in de problemen waarmee wij te maken hebben in de toeleveringsketens en hoe wij deze kunnen oplossen. Wij onderzoeken ook verschillende opties en technologieën om de mensenrechten in onze hele waardeketen te bevorderen. Deze benaderingen omvatten andere op technologie gebaseerde uitdrukkingsmechanismen voor werknemers, evenals digitale enquêtes die nieuwe middelen bieden om de werknemers te bereiken die verder gaan dan de traditionele audits. 

Wij publiceren ook onze lijst met leveranciers en diverse gegevens over onze prioritaire grondstoffen in het kader van ons programma voor verantwoorde toelevering. Dit is de eerste openbaarmaking van dit type in de sector en is bedoeld om de transparantie in de voedingssector te vergroten. Ze dekt 95% van de jaarlijkse toelevering van grondstoffen van ons bedrijf. Wij verstrekken ook een individuele uitsplitsing van de grondstoffen en de genomen maatregelen in elke toeleveringsketen. 

Na de lancering van ons kader en onze routekaart voor de mensenrechten zullen wij ons blijven houden aan hoge normen op het gebied van transparantie. Wij hebben gewerkt aan het definiëren van belangrijke prestatie-indicatoren op het gebied van de mensenrechten. Deze laatste zijn gepubliceerd in het kader van onze actieplannen voor belangrijke kwesties. Tegen 2025 zullen wij verslag uitbrengen over de vooruitgang die wij hebben geboekt bij de uitvoering van onze actieplannen.