Sort by
Sort by

Symposium – Nestlé begeleidt gezondheidsprofessionals bij de transitie naar een plantaardige voeding

Nestlé heeft in Brussel een eerste symposium georganiseerd om de nieuwste onderzoeken op het gebied van duurzame en plantaardige voeding te delen met Franstalige diëtisten en hen praktische toolshulpmiddelen aan te reiken voor hun raadplegingen. De presentaties werden gevolgd door een live kookdemonstratie en een degustatie van Garden Gourmet-producten. Het was een gelegenheid voor rijke en leerzame uitwisselingen tussen Nestlé en de gezondheidsprofessionals. Lees aan het einde van het artikel wat de deelnemers ervan vonden.

De uitdagingen van de transitie en de rol van diëtisten

Symposium – Nestlé begeleidt gezondheidsprofessionals bij de transitie naar een plantaardige voeding  > Components > First column

De recente rapporten van de Global Burden of Disease-studie en Eat-Lancet hebben duidelijk aangetoond dat een meer plantaardige voeding niet alleen een antwoord biedt op de preventie van bepaalde niet-overdraagbare ziekten zoals obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, maar ook op de uitdagingen van de klimaatverandering. Bovendien is het aantal flexitariërs in België in 6 jaar tijd meer dan verdubbeld: 12% van de bevolking eet drie dagen per week geen vlees of vis*.

Om al die redenen hebben voedingsdeskundigen een belangrijke rol in het begeleiden van hun patiënten naar een meer plantaardige voeding en hebben ze de aangepaste tools daarvoor nodig. Op basis van onze uitgebreide expertise op het gebied van voeding en ons engagement om voedzame en duurzame voeding te bevorderen, met name via ons assortiment van plantaardige opties, hebben wij de Franstalige diëtisten uitgenodigd om deel te nemen aan het symposium ‘La transition alimentaire: moins de viande, plus de végétal’ (‘De voedseltransitie: minder vlees, meer plantaardig’), dat werd gehouden op ons hoofdkantoor in Brussel.

Wetenschappelijke studies en de kwaliteit van plantaardige eiwitten

Wat zijn de methoden en effecten van het duurzame dieet? Is het dieet voorgesteld door EAT-Lancet haalbaar? Wat zijn de voedingsaanbevelingen voor Belgische volwassenen rekening houdend met duurzaamheid? Hoe kunnen we de kwaliteit van plantaardige eiwitten beoordelen en ze combineren? En tot slot, wat is de rol van vleesvervangers en (ultra)transformatie?

Dit zijn allemaal vragen en onderwerpen die zijn besproken in een reeks recente wetenschappelijke studies en rapporten, samengesteld door Nicolas Guggenbühl, professor in voeding, en Ines De Zwaef, Nutrition, Health and Wellness Manager bij Nestlé.

Garden Gourmet: voedingsstrategie en dialoog

 

Symposium – Nestlé begeleidt gezondheidsprofessionals bij de transitie naar een plantaardige voeding  > Components > First column

Garden Gourmet wil de plantaardige transitie vergemakkelijken voor zoveel mogelijk mensen. Als nummer 1 in België in zijn categorie biedt het merk het meest uitgebreide assortiment kant-en-klare plantaardige alternatieven aan. Deze troeven spelen in op de groeiende groep flexitariërs in ons land en de vraag van consumenten naar meer gemak bij het bereiden van hun maaltijden.

Maar hoe zit het met de voedingswaarde? Arthur Duquesne de la Vinelle, Head of European Plant Product Innovation, en Ines De Zwaefhebben de diëtisten de voedingsstrategie van het merk en de voortdurende inspanningen op het gebied van herformulering gepresenteerd. . Wist u dat de grote meerderheid van de Garden Gourmet-producten een Nutri-Score A of B heeft?

Tijdens de presentatie ontstond er een transparante dialoog tussen Nestlé en de deelnemers rond concrete voorbeelden, zoals de analyse van voedingsinformatie en ingrediëntenlijsten. Deze discussie hielp om twijfels over heersende opvattingen weg te nemen en stimuleerde ook nieuwe denkwijzen binnen de teams van Nestlé.

Voordat ze overgingen tot het proeven, namen de gezondheidsprofessionals deel aan een cocreatieworkshop met Nicolas Guggenbühl. Het doel was om samen op maat gemaakte tools te ontwikkelen voor hun raadplegingen, als aanvulling op de tools die op de dag zelf werden aangeboden.

Live cooking en degustaties

Naast de wetenschappelijke en voedingsaspecten zijn diëtisten op zoek naar product- en receptsuggesties om hun patiënten te helpen in het dagelijks leven. Een van de obstakels die men vaak tegenkomt als men kiest voor een meer plantaardige voeding is een gebrek aan inspiratie. Daarom werden de deelnemers uitgenodigd in onze professionele keuken om onze chef-kok aan het werk te zien. Naast demo’s en tips voor het goed bereiden of bakken van onze plantaardige alternatieven zoals Vuna, gemarineerde filetlapjes, falafels en rondo in de stijl van gehaktballen, … konden ze een aantal gerechten proeven die zorgvuldig waren ontwikkeld door onze voedingsdeskundige en chef-kok, zowel voor doordeweekse avonden als om indruk te maken op hun gasten in het weekend.

Zeer positieve feedback van de deelnemers en nieuwsbrief verzonden naar 2.500 mensen

symposium

De feedback ontvangen tijdens het symposium en de evaluaties na afloop van het evenement waren zeer positief. De voedingsdeskundigen waardeerden de rijkdom aan wetenschappelijke en educatieve informatie die werd aangeboden, evenals de mogelijkheid tot transparante discussies met onze teams. Zelfs degenen die aanvankelijk sceptisch of weinig vertrouwd waren met verwerkte vegetarische producten waren aangenaam verrast door de kwaliteit en variëteit van de Garden Gourmet-producten.

Na dit evenement werd een nieuwsbrief met alle educatieve tools, te raadplegen bronnen en een gedetailleerde lijst van de Garden Gourmet-producten naar 2.500 gezondheidsprofessionals verzonden.

De volgende stap zal bestaan uit de organisatie van een soortgelijk evenement in het voorjaar met Nederlandstalige gezondheidsprofessionals en andere bijeenkomsten rond Nestlé-thema's in de loop van het jaar. 

Vleesvervanger Monitor 2022, Proveg.