Terug naar onze verhalen en acties
READING TIME: 3 MINUTE(S)
De zin "a moment on the lips, a lifetime on the hips" is al een rake herinnering om gezond te eten. Maar hoe zou u zich voelen als de gevolgen zelfs meerdere levens zouden raken?

Hoe bizar het ook mag klinken, er is bewijs dat suggereert dat onze voeding en onze levensstijl de gezondheid van onze kinderen kan beïnvloeden. Dit zou zelfs een invloed hebben op de kinderen van hun kinderen. Wat dat natuurlijk ook betekent is dat de manier waarop uw voorouders leefden een impact zou kunnen hebben op u.

Wat is epigenetica?

Steeds meer begrijpen wetenschappers hoe onze omgeving een invloed kan hebben op onze genen. Dit vakgebied heet epigenetica en dat betekent eigenlijk "bovenop genetica". Deze wetenschap kijkt naar de informatie die zich bovenop de opeenvolging van letters bevindt die ons DNA uitmaakt.

Beschouw onze DNA-sequentie nu eens als een handleiding voor het bouwen van ons lichaam. De epigenetica is dan een markeerstift die de belangrijkste zaken in de handleiding aangeeft en ook vertelt wat gerust genegeerd kan worden.

Epigenetica wordt ook vaak beschreven als het proces waarmee bepaalde genen in ons DNA in- of uitgeschakeld worden door wat wij ervaren.

De ontdekking dat wat we eten en de manier waarop we leven een invloed heeft op onze epigenetica en dus onze genen betekent dat dit ook een invloed kan hebben op de genen van onze nakomelingen daar ons DNA wordt doorgegeven.

Gezonde voeding en een gezonde levensstijl zijn al belangrijk genoeg wanneer we alleen aan onszelf moeten denken. Maar als het over de toekomst van de mensheid gaat, wordt het nog wat groter. Daarom is onderzoek op dit gebied zo belangrijk. Hoe meer we begrijpen over hoe onze levensstijl onze genen beïnvloedt, hoe beter we begrijpen wat we meer en minder moeten doen.

Internationaal onderzoek

Het EpiGen Consortium is een van de grootste onderzoeksprojecten op het gebied van epigenetica ter wereld. Het is een partnerschap tussen onderzoekers uit de private en openbare wereld uit het VK, Nieuw-Zeeland en Singapore.

Nestlé begon in 2011 te werken met EpiGen en heeft momenteel CHF 22 miljoen geïnvesteerd in een onderzoekspartnerschap van zes jaar. Het werk dat EpiGen doet, helpt ons begrijpen hoeveel invloed voeding heeft op genetica. Onderzoekers gaan na hoe de voeding en levensstijl van zwangere vrouwen een invloed hebben op de genen van hun baby. Zelfs kleine epigenetische veranderingen kunnen de gezonde groei en ontwikkeling van hun kinderen al beïnvloeden.

Onze betrokkenheid bij dit geavanceerde onderzoek op zo'n belangrijk en opwindend vakgebied zal ons in staat stellen om producten te ontwikkelen die een bewezen positieve invloed hebben op de gezondheid van moeders en hun kinderen. Stefan Catsicas, Chief Technology Officer bij Nestlé.

"Onze betrokkenheid bij dit geavanceerde onderzoek op zo'n belangrijk en opwindend vakgebied zal ons in staat stellen om producten te ontwikkelen die een bewezen positieve invloed hebben op de gezondheid van moeders en hun kinderen", aldus Stefan Catsicas, Chief Technology Officer bij Nestlé.

Eerste voeding

Het onderzoek wil de voeding verbeteren en zwangerschapsproblemen zoals zwangerschapsdiabetes verminderen. De aandoening beïnvloedt de groei en de ontwikkeling van de kinderen maar ook de toekomstige gezondheid van de moeder.

Het onderzoek wil de voeding verbeteren en zwangerschapsproblemen verminderen

Sinds 2006 heeft EpiGen al significante ontdekkingen gedaan op het gebied van voeding voor moeders en jonge kinderen. De onderzoekers hebben aangetoond dat een voedingspatroon met weinig koolhydraten tijdens de zwangerschap chemische veranderingen teweegbrengt in bepaalde delen van het DNA van een baby. Deze veranderingen kunnen een groter risico inhouden dat deze jonge kinderen in hun kinderjaren met overgewicht of obesitas te kampen zullen krijgen.

Dit benadrukt het belang van een goede voeding en belicht ook de langetermijnrisico's van het uitblijven ervan.

Dit wetenschappelijk vakgebied staat nog in zijn kinderschoenen. Toch heeft het onze kennis van hoe het menselijk lichaam zich aan zijn omgeving aanpast en erop reageert al verbeterd. Verder zal het ons zeker nog meer informatie verschaffen over de manier waarop we naar onze eigen gezondheid, die van onze kinderen en zelfs hun kinderen kijken.